Германският канцлер Ангела Меркел и унгарският премиер Виктор Орбан заедно

...
Германският канцлер Ангела Меркел и унгарският премиер Виктор Орбан заедно
Коментари Харесай

Меркел и Орбан отбелязаха 30 години от „Паневропейския пикник”, променил Европа

Германският канцлер Ангела Меркел и унгарският министър председател Виктор Орбан дружно уважиха най-голямото бягство на източногерманци през унгарската граница преди 30 години.

Събитието, известно като „ Паневропейският пикник”, е основен миг за демократичните промени в Европа.
Ангела Меркел съобщи, че се усеща във форма да изкара до край канцлерския си мандат Тя означи, че Англия ще остане сътрудник, дори и да не бъде член на Европейския съюз
Преди тъкмо 30 години Херман Пфинценрайтер и фамилията му са на унгарската граница с Австрия. Премахването на телените огради е почнало. В граничния град Шопрон се събират над 25 хиляди души за така наречен „ Паневропейски пикник”.

Границата е алегорично отворена за три часа и над 600 източногерманци са позволени да я преминат. „ Не може да бъде разказано, това, което тогава преживяхме. Погледнете единствено фрагментите оттогава. Ние, прочувствено, бяхме в възторг от щастие”, споделя Херман.
30 година след рухването на Стената: Хората не престават да бягат от Германска демократична република Източните провинции са рекордно обезлюдени, до момента в който в западните живеят повече хора от всеки път
През лятото на 1989 година като граничар Арпад Бела отстранява огражденията, само че 30 години по-късно пази телените огради против новите търсещи леговище в Европа.

„ Ако това, което тогава се случи, беше за европейското единение, за мен южната граница в този момент още веднъж е за опазване на това единение. Никой не може да минава през страната като стадо”, счита някогашния граничен служител на реда Бела.

Въпреки своите разнообразни позиции за бежанците, двамата европейски водачи Меркел и Орбан застанаха един до различен, с цел да почетат смелостта на участниците в историческите събития.

„ Шопрон е образец за това, какъв брой доста можем да реализираме, ние, европейците, в случай че пазиме с кураж нашите ценности”, съобщи Ангела Меркел.

Отварянето на унгарската граница преди 30 години е най-масовото бягство на източногермаци след издигането на Берлинската стена.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР