Германският индустриален гигант Siemens обяви отварянето на най-голямата инсталация за

...
Германският индустриален гигант Siemens обяви отварянето на най-голямата инсталация за
Коментари Харесай

Siemens отваря най-голямата фабрика за зелен водород в Германия

Германският промишлен колос Siemens разгласи отварянето на най-голямата апаратура за произвеждане на така наречен " зелен водород " в страната. Очаква се заводът да създава 1350 тона водород всяка година, предава CNBC.

Siemens разгласи, че оборудването ще употребява вятърна и слънчева сила от Wunsiedel Energy Park в Горна Франкония. Водородът ще се създава благодарение на електролизатор с мощ 8.75 мегавата. Според известието на компанията, водородът ще се употребява най-вече в промишлените и търговски предприятия в района, само че също и в автомобилния превоз.

След стартирането на фабриката в употреба, тя ще бъде предадена на оператора WUN H2, в който Siemens Financial Services има 45% дял. Riessner Gase и комуналната компания Stadtwerke Wunsiedel имат надлежно по 45% и 10% от акциите.

„ Разговорите по отношение на разширението на мощността на централата до 17.5 мегавата към този момент са в ход “, разясняват от Siemens.

Водородът, който Международната организация по енергетика разказва като „ повсеместен енергиен притежател “, има разнородни приложения и може да се употребява в необятен набор от промишлености.

Той може да се създава по няколко метода, като един от методите включва потреблението на електролиза, при която електричеството разделя водата на О2 и водород.

Ако силата, употребена в този развой, идва от възобновим източник като вятър или слънце, създаденият водород се назовава " зелен " или " възобновим ". В днешно време обаче по-голямата част от производството на водород се базира на изкопаеми горива.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази поддръжка за водорода по време на речта си за положението на Съюза. По думите ѝ задачата за 2030 година е потенциалът на Европейски Съюз за произвеждане на възобновим водород да доближи 10 милиона тона годишно.

За тази цел фон дер Лайен разгласи и основаването на Европейска банка за водород, от която се чака да влага 3 милиарда евро в поддръжка на бъдещия пазар на водород.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР