Германският финансов министър Олаф Шолц ще се кандидатира за лидер

...
Германският финансов министър Олаф Шолц ще се кандидатира за лидер
Коментари Харесай

Германският финансов министър Олаф Шолц ще се кандидатира за лидер на социалдемократите

Германският финансов министър Олаф Шолц ще се кандидатира за водач на неговата Социалдемократическа партия (СДП), присъединявайки се към конкуренция за възобновление на затъващата по известност партията, откакто тя влезе в коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, оповестява немското ежеседмично списание "Шпигел ".

Евентуален триумф на Шолц да поеме управлението на ГСДП би донесъл повече непоклатимост на проблематичната ръководеща огромна коалиция на Меркел, към която социалдемократите се причислиха насилствено през предходната година след изборите през 2017-а, напомня БНР.

"Готов съм да се кандидатирам, в случай че желаете да го направя ", е декларирал Шолц по телефона пред тримата краткотрайни водачи на ГСДП, оповестява "Шпигел " и добавя, че никой от тях не е бил срещу неговото предложение.

Олаф Шолц е най-популярният претендент за присъединяване в конкуренцията за лидерския пост на ГСДП, като неотдавнашна анкета откри, че той е вторият най-любим политик измежду германците за идващ канцлер на страната.

Обществената поддръжка за ГСДП спадна съвсем на половина до едвам 12% след присъединението на партията към ръководещата консервативна коалиция на Ангела Меркел, като лявото крило в партията упорства тя да напусне ръководството и да бъде негова съпротива. Олаф Шолц обаче отхвърли сходни апели, като съобщи, че неговата партия се ангажира да извърши целия законодателен мандат до 2021 година.

Агенция Ройтерс припомня, че Меркел разгласи, че няма да се кандидатира за пети мандат и се чака нейното протеже Анегрет Крамп-Каренбауер да води немските консерватори на идващите избори.

През юни ГСДП назначи трима краткотрайни ръководители на партията след оставката на тогавашната партийна лидерка Андреа Налес вследствие на трагичното показване на изборите през май за Европейски парламент.

Очаква се 400-те хиляди членове на СДП да гласоподават за нов водач на партията през октомври. Крайният период за присъединяване в конкуренцията за водачество е 1 септември.

В петък говорителката на немското финансово министерство отхвърли да разяснява информацията на "Шпигел ", че Олаф Шолц ще се впусне в конкуренцията за водач на Социалдемократическата партия.

Междувременно немската медия RND заяви, че Олф Шолц не възнамерява да напусне поста на финансов министър макар кандидатурата си за водач на ГСДП.

RNS цитира източници от ГСДП, съгласно които Шолц желае да остане финансов министър и че възнамерява да разгласи публично своята кандидатура в партийната конкуренция през идната седмица.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР