Германският фармацевтичен гигант Bayer загуби и третото обжалване по дело,

...
Германският фармацевтичен гигант Bayer загуби и третото обжалване по дело,
Коментари Харесай

Bayer загуби съдебната битка по делото за хербицида „Раундъп...

Германският фармацевтичен колос Bayer загуби и третото обжалване по дело, заведено поради изказвания, че хербицидът " Раундъп " (Roundup) с интензивно вещество глифозат, е канцерогенен, заяви dir.bg, цитирайки ДПА. Съд в Сан Франциско удостовери решението, че Bayer е виновен за онкологичните болести на ищците Албърта и Алва Пилиъд. Bayer закупи " Раундъп ", когато купи американската агрохимическа компания Monsanto през 2018 година.

Съдебни заседатели в Калифорния в началото осъдиха Bayer да заплати на двойката обезщетения за вреди и санкции на обща стойност от към 2 милиарда $. По-късно съдът понижи санкцията до 86,7 милиона $.

При цялото ни почитание, не сме съгласни с постановеното от съда, защото решението не е подкрепено от доказателства в съда или от закона, сподели представител на компанията пред ДПА. Monsanto ще вземе поради законовите варианти, с които разполага в този случай.

Продължаваме твърдо да стоим зад сигурността на " Раундъп " и тази наша позиция се основава на четири десетилетия обширни научни проучвания, както и на оценките на водещи здравни регулаторни органи по света, които поддържат безвредната приложимост на препарата, добави представителят.

Миналата година Bayer се споразумя за пакет от 10,3 милиарда $ за споразумяване на исковете в Съединени американски щати за хипотетични опасности за ракови болести, свързани с хербицидите на основата на глифозат.

Bayer загуби три каузи в Съединени американски щати, свързани с " Раундъп ", което накара доста хора да подхващат законови дейности за това, че са болни от рак поради използването на хербицидите на Монсанто.

Според оценката на Агенцията за запазване на околната среда на Съединени американски щати (EPA) глифозатът не съставлява риск за здравето, когато е употребен съгласно напътствията.

Както " Марица " неотдавна писа, тъкмо поради опасения от здравословни проблеми от Асоциацията на българските села (АБС) молиха да се забрани използването на глифозат в селата. Призивът е отрасловите институции и представителите на политическите обединения у нас да предизвикват законодателни начинания в посока възбраната и криминализирането на частната приложимост на химически препарати с главно интензивно вещество глифозат.

Предлагат също използването на глифозат от страна на фермерите да е с наложена рестрикция за аграрни имоти на разстояние най-малко 500 метра от границите на обитаемоте места и водоемите, а при съществуване на регистрирани пчелини възбраната за напръскване с глифозат да включва “зелена зона” от най-малко 1000 метра.



Грандиозна инвестиция

Въпреки големите загуби поради правосъдни каузи, Bayer е във финансово равновесие. Германският тръст придобива биофармацевтичния стартъп Vividion за близо 2 милиарда $. Сделката ще способства за развиването на бизнеса на химико-фармацевтичния колос с нови медикаменти, написа Financial Times. Bayer ще заплати 1.5 милиарда евро за Vividion и още 500 млн. евро под формата на награди. Сделката, оповестена дружно с тримесечните резултати на колоса, е третото следващо голямо придобиване на Bayer.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР