Германският енергиен регулатор забрани на Газпром да използва допълнителните мощности

...
Германският енергиен регулатор забрани на Газпром да използва допълнителните мощности
Коментари Харесай

Съкратен е достъпът на „Газпром” до тръбопровода OPAL

Германският енергиен регулатор забрани на „ Газпром ” да употребява спомагателните мощности на тръбопровода OPAL за превозването на газ в Европа.
Забраната влиза в действие от 14 септември. Според регулатора, „ Газпром ” има различни транспортни маршрут и пунктове за доставка, с цел да извърши отговорностите си към Европейския съюз ”, гласи известие на немската организация. Тя предизвестява,че нарушаванията ще се санкционират с санкции.
Във вторник Съдът на Европейски Съюз анулира решение Еврокомисията от 2016 година за разширението на достъпа на " Газпром " до OPAL с довода, че това нарушава правилото на енергийната взаимност. Сега съветската компания би трябвало да редуцира превозването по тръбата до половината от директната й мощ.
В Киев окачествиха случилото се като " прелестен сърпрайз ". Според полската държавна енергокомпания преносът през Украйна може да нарасне с 12,5 млрд кубика годишно.
В Русия не изключват опцията да се апелира решението на Съда на Европейски Съюз.
Припомняме, че Заради регулаторни ограничавания " Opal ", който приема газ от " Северен поток " в Германия, дълго време не е изцяло претрупан. През октомври 2016 година Европейска комисия утвърди разширение на достъпа на " Газпром " към " Opal ". Изключителното право на съветския холдинг да употребява 50 % от директните мощности на " Opal " (12,8 милиарда куб. м) остана в действие.
Освен това Еврокомисията позволи на " Газпром " да взе участие в търгове за още 40% от директните мощности на " Opal " (около 10,2 милиарда куб. м.
През декември 2016 година държавното управление на Полша и компания PGNiG подадоха тъжби в Европейския съд, в които се показва, че решението на Европейска комисия опонира на правилата за диверсификация на доставките и основава заплаха за тяхното нарушение или прекъсване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР