Германският енергиен гигант е най-големия вносител на руски газ в

...
Германският енергиен гигант е най-големия вносител на руски газ в
Коментари Харесай

Uniper: Европа е изправена пред мрачна енергийна перспектива

Германският енергиен колос е най-големия вносител на съветски газ в Европа

Германската енергийна компанияUniper регистрира загуба от 12,3 милиарда евро за първото полугодие, заявявайки, че се е трансформирала в "пионка " в спора в Украйна и е била изтласкана до "ръба на несъстоятелността “ от големия спад в доставките на съветски газ, оповестява "Файненшъл таймс ", представен от.

Финансовата загуба на най-големия вносител на съветски газ в Европа е една от най-големите за немска компания, засенчвайки загубата на Bayer от 10,5 милиарда евро през 2020 година.

Главният изпълнителен шеф на Uniper Клаус-Дитер Маубах предизвести в сряда, че Европа е изправена пред мрачна енергийна перспективатази зима, заявявайки, че рецесията с доставките на газ прави "почти невероятно " да се планува представянето на енергийна група през втората половина на годината.

"Предполагаме, че в случай че искаше, "Газпром " би могъл доста да усили доставките си на газ през "Северен поток 1 ", уточни той, добавяйки, че цените на газа са "полудели " заради "опасения по отношение на надеждността на енергийните доставки ".

От "Газпром " отхвърлиха да разясняват това негово изявление.

Германия, която преди войната в Украйна купуваше 55 % от газа си от Русия, се пробва да избегне енергийните правила (въвеждането на режим) тази зима. Въпреки дефицита на съветските доставки, немските газови складове са запълнени все още до 77,3% от потенциала в сходство с проектите на държавното управление. Правителството има за цел да докара това равнище на запълняемост до 95% до ноември.

Uniper, на която мажоритарен притежател е финландската комунална компания Fortum, предишния месец получи избавителна помощ от 15 милиарда евро от немското държавно управление, което ще вземе 30-процентен дял и също по този начин ще даде заеми, с цел да предотврати колапса на енергийния колос.

Акциите на Uniper се обезцениха с над 81% тази година, свеждайки пазарната ѝ капитализация до едвам 2,8 милиарда евро.

Компанията беше притисната от спада с до 80% при доставките на съветски газ от юни насам, принуждавайки я да купува безценен природен газ на спот пазара, с цел да извърши договорните отговорности за доставка на газ на клиенти в Германия, включващи 100 районни комунални услуги, благосъстоятелност на общини.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)



От октомври Uniper ще може да трансферира 90% от по-високите си разноски на потребителите. Компанията предизвести, че все пак ще продължи да генерира оперативни загуби през идващите 18 месеца, само че се надява, че "може да се върне на позитивна територия " през 2024 година

През последните 12 месеца цените на газа в Германия са се повишили повече от пет пъти до 200 евро за мегаватчас.

Uniper сподели, че откогато доставките на съветски газ през газопровода "Северен поток 1 " започнаха да понижават в средата на юни, тя е претърпяла междинна дневна загуба от 60 милиона евро. Компанията също по този начин е поел амортизация от 2,7 млрд евро на каузи си в блокирания план за съветски газопровод "Северен поток 2 " и загуба от 4,9 милиарда евро от свои деривативни позиции.

"В Германия няма нито една енергийна компания, която сходно развиване да не я сложи на колене “, сподели Класу-Дитер Маубах, добавяйки, че Uniper към този момент е изтеглила повече от половината от кредитната линия от 9 милиарда евро от държавния немски заемодател KfW.

Съгласно избавителния проект на Uniper, компанията ще може да получи достъп до 7,7 милиарда евро държавна поддръжка.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР