Германският брутен вътрешен продукт вероятно ще се свие с 1,8%

...
Германският брутен вътрешен продукт вероятно ще се свие с 1,8%
Коментари Харесай

Водещите икономически институти на Германия очакват спад на БВП с 1,8% през първото тримесечие



Германският БВП евентуално ще се свие с 1,8% през първото тримесечие на 2021 година вследствие на съществуващите ограничавания поради коронавирусната пандемия, оповестиха в четвъртък водещите немски стопански институти при показване на тяхната взаимна прогноза за най-голямата европейска стопанска система.

Институтите към този момент чакат по-слаб стопански напредък от 3,7% за цялата актуалната година при тяхна предходна прогноза за агресия от 4,7 на 100.

Низходяща проверка е следващ знак, че немската стопанска система ще се нуждае от повече време, в сравнение с се смяташе в началото, с цел да се върне към равнищата си от преди коронаврусната рецесия. По-заразният вид на ковид и бавният развой на имунизация усложняват напъните за ограничение на третата вълна от инфекции, принуждавайки управляващите в Германия да удължат периода на деяние на съществуващите протовиепидемични ограничавания.

За 2023 година обаче водещите немски институти към този момент залагат на растежа на Брутният вътрешен продукт с 3,9% вместо с 2,7%, съгласно миналата им прогноза, като чакат напредък на разноските на семействата, които по принцип са главен мотор на растежа, след повдигане на актуалните рестриктивни ограничения.

Водещите стопански институти пресмятат, че Covid рестриктивните мерки са предиздвикали семействата да спестят към 200 милиарда евро, разяснява Торстен Шмит от института RWI. Тези средства евентуално ще дадат подтик на общия стопански напредък, откакто рестриктивните мерки бъдат отстранени, което ще разреши на потребителите да стартират да харчат още веднъж евентуално през лятото.

Най-големите опасности в посока надолу за новите стопански прогнози съставляват възможното по-нататъшно закъснение на доставките на ваксини против Covid-19, както и заплахата от нови разновидности на ковид, за които съществуващите към този момент ваксини да предлага единствено лимитирана или даже липса на ефикасна имунизация, предизвестяват икономическите институти.

Те чакат настоящите противоепидемични ограничения да бъдат затегнати още веднъж през идващите седмици, преди управляващите да ги облекчат от средата на май, като всички ограничавания евентуално ще бъдат отстранени през третото тримесечие.

" В хода на облекчаването чакаме мощно разширение на икономическата интензивност през лятната половина на годината, изключително в бранша на услугите, който беше изключително мощно обиден от пандемията “, означи Шмид от института RWI.

Прогнозите на водещите институти в Германия образуват базата за икономическите упования на самото държавно управление, което се чака да осъвремени своите прогнози по-късно този месец. През януари немското държавно управление очакваше напредък на Брутният вътрешен продукт от 3% през тази година след стопански спад от 4,9% през пандемичната 2020 година
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР