Германски проект използва LTE и 5G мрежи, свързани чрез инфраструктурата

...
Германски проект използва LTE и 5G мрежи, свързани чрез инфраструктурата
Коментари Харесай

Безпилотните коли с „птичи поглед“ към пътя

Германски план употребява LTE и 5G мрежи, свързани посредством инфраструктурата на уличното осветяване

Информацията „ от птичи взор “ може да се сплоти с тази от локалните датчици на самостоятелната кола
(снимка: CC0 Public Domain)

Единственият метод да имаме самостоятелни коли и те да се движат безвредно по пътищата е да вградим композиция от IoT датчици, хардуер за местни компютърни калкулации и 5G съгласуваност в инфраструктурата на уличното осветяване. Това е изводът от тригодишен промишлен научноизследователски план в Германия, фокусиран върху въпроса по какъв начин да се обезпечи сигурност и просветеност на транспортните системи от ново потомство.

Проектът MEC-View на стойност 5,5 милиона евро бе предоставен от немското Федерално министерство по стопански въпроси и енергетика и управляван от немския производител и експерт по автомобилни системи Bosch. Участваха Университетите на Дуйсбург-Есен и Улм, както и Mercedes-Benz, Nokia, Osram и TomTom.

Самият град Улм бе хазаин на провеждането на пътните тествания в границите на плана. Там уличната осветителна инфраструктура – стълбове с до шест метра височина – бяха оборудвани с клетъчни LTE и 5G радиостанции, видео-камери, LIDAR сензори и хардуер за местни компютърни калкулации с многоброен достъп (multi-access edge computing – MEC).

Целта на работата беше да се изследва по какъв начин LTE и 5G мрежите, свързани посредством инфраструктурата на уличното осветяване, могат да бъдат употребявани като платформа за събиране, обработка и предаване на данни за пътния трафик посредством датчици в действително време. Bosch съобщи, че съществуването на осветителна инфраструктура по улиците прави градския трафик по-безопасен и дава на безпилотните транспортни средства „ аспект “ към цялостната пътна конюнктура.

Наблюдение отвисоко

„ Птичият взор е по-добър от гледната точка на червея “, метафорично изясняват от Bosch, визирайки опциите за наблюдаване отвисоко. Височинно разположените камери, датчици, радари и LIDAR скенери обезпечават 360-градусово зрително поле и „ виждат “ всичко на пътя. За съпоставяне, изгледът на равнище транспортно средство – долу на земята – е много по-ограничен. Той не е задоволителен, с цел да може самостоятелното транспортно средство да „ види “ друго транспортно средство, велосипедист или пешеходец, който излиза, да вземем за пример, иззад огромен камион или пък от непряк път, прикрит от дървета.

„ Тъй като самото транспортно средство не може да вижда зад ъглите или през стените, ние използваме датчици, ситуирани по стълбовете на уличното осветяване, с цел да разтеглим „ зрителното поле “ на автомобила, “ изяснява Рюдигер Уолтър Хен, началник на плана MEC-View, представен от Enterprise IoT Insights.

Партньорите в плана са създали хардуер и програмен продукт за обработка на изображения и сигнали от датчиците, вградени в уличното осветяване, комбинирайки ги с цифрови карти с висока разграничителна дарба и предавайки ги към транспортните средства през LTE и 5G връзки. Тази външна информация „ от птичи взор “ се сплотява с информацията, добивана от локалните датчици „ от червеевия взор “ на автомобила долу на земята.

Бързината на 5G е от сериозно значение

В процеса на тази връзка бързите връзки от пето потомство, които имат незначително времезакъснение, ще са от голямо значение, споделят откривателите. Бързината е от сериозно значение при придвижването на пътя. Принос за скоростта има и фактът, че самите калкулации се правят на място, локално, в изчислителни системи, вградени в същата инфраструктура – на уличното осветяване – т.е. оптимално покрай самите коли.

„ В бъдеще уреди като градските центрове за надзор на придвижването могат да бъдат оборудвани с MEC сървъри, тъй че да споделят данните с всички транспортни средства на пътя, без значение от производителя и броя на участниците в придвижването “, споделят откривателите, работили по плана.

Адаптиране съгласно ситуацията

Групата учени от MEC-View е тествала взаимоотношението на прототипи на самостоятелни транспортни средства и MEC инфраструктурата в действителни условия на придвижване в Улм през 2018 година, разкрива известието на екипа. Изпитанията са включвали и прословутото кръстовище в квартал Лер в града, където неналичието на видимост съставлява заплаха за водачите – изключително за тези, които се доближават от един от страничните пътища.

„ Автоматизираният първообраз разпознаваше участниците в придвижването по-рано и можеше да приспособява своята тактика за ръководство съгласно ситуацията “, споделят откривателите. „ Превозното средство търсеше „ дупки “ в придвижването по основния път и се включваше безпроблемно в трафика, без да стопира. Подобно развиване на технологиите за самостоятелно шофиране ще направи градския трафик освен по-безопасен, само че и по-плавен “.

Инфраструктурата в Улм ще остане налична за сходни проучвателен планове. Резултатите от плана пък ще бъдат употребявани за по-нататъшно създаване на автомобилните технологии, автоматизираното шофиране и клетъчните технологии, споделят от Bosch.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР