Германски екологични групи подадоха официално възражение срещу временното разрешение от

Германски екологични групи подадоха официално възражение срещу временното разрешение от ...

Екоактивисти с възражение срещу строежа на германската фабрика на Tesla


Германски екологични групи подадоха официално възражение срещу временното разрешение от страна на службата по околна среда на провинция Бранденбург за продължаване на строителната дейност на фабриката на американския производител на електромобили Tesla Inc. в покрайнините на Берлин, съобщава Automotive News Europe, цитирайки адвокат на екоактивистите.

Възражението се основава на твърдението, че Tesla не е изяснила в достатъчна степен какви предпазни мерки ще предприеме, за да предотврати изтичането на силно отровен газ от завода, показва документът.Още по темата

Според него Tesla също е променила документите си за допълнителното съоръжение за производство на клетки за батерии, за което все още не е получила необходимото разрешение.

Екологичните групи Gruene Liga и NABU заявиха, че ще се обърнат към съда, ако властите в Бранденбург не отменят разрешението до 16 юни.

Най-големият производител на електрически автомобили в света, който изгражда първия си завод в Европа в Грюнхайде, строи само въз основа на временни разрешителни за строеж. Независимо от това строителството вече е доста напреднало, а през април Tesla обяви, че ще включи и инсталацията за производство на батерии в заявлението за разрешение.

Според службата по околната среда на Бранденбург промяната на документацията по време на процеса не е необичайна процедура. В допълнение към производството на батериите приложението включва разширяване на цеха за пресоване, докато капацитетът на цеха за каросериите трябва да бъде намален до една производствена линия. Освен това в приложението са включени различни мерки за намаляване на консумацията на вода, съобразявайки се с критики на еколозите.

В края на май в близост до строителната площадка на Tesla. Отговорност за инцидента поеха крайнолеви активисти, чието признание беше публикувано на сайта Indymedia.org.

Пожарът в повреди няколко захранващи кабела, водещи до строителната площадка на Tesla и части от близкото село Еркнер.

Източник: investor.bg