Германската социалдемократическа партия (ГСДП) се стреми да приключи коалиционните преговори ...

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) се стреми да приключи коалиционните преговори

Олаф Шолц може да положи клетва като канцлер на Германия до средата на декември

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) се стреми да завърши съдружните договаряния със Зелените и Свободната демократическа партия (ФДП) в точния момент, с цел да може нейният претендент за канцлер Олаф Шолц да постави клетва като правоприемник на Ангела Меркел през втората седмица на декември, съобщи партийният секретар на ГСДП Ларс Клингбайл, представен от Bloomberg.Още по тематиката

Трите партии се стремят да реализират сделка за съставяне на съдружно държавно управление до края на ноември, акцентира Клингбайл преди началото на договарянията в Берлин в четвъртък.

За задачата партиите са основали 22 работни формации, които би трябвало да изготвят подробна стратегия.

„ Това ще бъде извънредно комплексен развой “, акцентира пълномощникът на Зелената партия Микаел Келнер. Зелените се стремят да обезпечат финансиране в размер на 50 милиарда евро за битка с изменението на климата.

Управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман в това време обяви, че има намерение да се отдръпна като началник на централната банка на Германия в края на годината, което ще сътвори спомагателна работа за договарящите политически групи.

Клингбайл показва, че чака следващото държавно управление в последна сметка да взе решение въпроса за номинирането на правоприемник на Вайдман.

Миналата седмица Меркел показа своето виждане, че новото държавно управление ще бъде проевропейско, „ което знае какво значи Европа за нас във връзка с мира и свободата.

Източник: investor.bg