Германската компания за спортни автомобили Porsche направи успешно първично публично

...
Германската компания за спортни автомобили Porsche направи успешно първично публично
Коментари Харесай

Porsche направо най-голямото IPO в Германия от 25 години

Германската компания за спортни коли Porsche направи сполучливо първично обществено предложение (IPO) на борсата във Франкфурт. Пазарната капитализация на производителя на модела 911 надмина 77 милиарда $, което слага Porsche извънредно близо до цената на компанията-собственик на марката - Volkswagen, която е оценена на малко над 80 милиарда $. Това е второто най-голямо IPO в немската история, като само предлагането на Deutsche Telekom през 1996 година донесе повече средства.

Volkswagen оцени акциите на Porsche AG в горния завършек на посочения диапазон от 76.50 до 82.50 $ за акция, като по този метод компанията набра 19.5 милиарда евро от предлагането. Средствата ще бъдат ориентирани към продължение на напъните на Porsche да забърза процеса по електрификация. Акциите се търгуваха с растеж от 3% от емисионната цена на обяд на 29 септември.

" Днес е страховит ден за Porsche и страховит ден за Volkswagen ", сподели Арно Антлиц, основен финансов шеф на Volkswagen, пред CNBC. Компанията е знаела, че IPO-то ще бъде сполучливо, като аргументите за това са " мощните финансови индикатори " и " доста безапелационната тактика за бъдещето ". " Бяхме уверени, че макар предизвикателната среда това IPO ще се окаже сполучливо и бяхме прави ", добави той.
Реклама
Преди началото на търговията реакциите бяха позитивни, като вложители към този момент бяха записали към 40% от предлаганите акции, сочат данни на Reuters. Volkswagen от своя страна понижава каузи си във компанията за спортни коли с 12.5%.

Силният старт на Porsche пристигна макар като цяло по-слабите фондови пазари в Германия, които са мощно повлияни и от високата локална инфлация. " Това не е тъкмо мечтаната среда за IPO през днешния ден ", счита Томас Алтман, управител в QC Partners, представен от Reuters.

Листването на Porsche идва в миг, когато европейските борсови листвания са изправени пред най-лошата си година от 2009 година насам. Инвеститорите се тормозят от допустима световна криза на фона на растящата инфлация, възходящите лихвени проценти и войната в Украйна.

" Има доста какво да се хареса в компанията, с нейните нападателни проекти за електрификация, предстоящо мощно генериране на парични потоци и позициониране на първокласна марка на пазара ", съобщи пред Reuters Чи Чан, портфолио управител за европейски акции във Federated Hermes Limited. " Компанията обаче излиза на пазара във време на невиждани разтърсвания и доверието на потребителите пада ", прибавя той.
Реклама
Именно това е и повода Volkswagen да избере този миг за първичното предложение. Според представител на компанията положението на пазара трансформира Porsche в добър и постоянен вид за вложение на фона на неустойчивостта, която характеризира европейските борсови пазари.

" Porsche беше и е перлата във Volkswagen Group ", сподели Крис-Оливър Шикентанц, основен капиталов шеф във фонд мениджъра Capitell. " Сега IPO-то направи доста, доста транспарантно каква стойност носи пазарът на Porsche ", прибавя той пред Reuters.
Свързани публикации Volkswagen чака борсовото предложение да оцени Porsche на 70-75 милиарда евро 19 септември 2022, 13:05 Porsche се готви за борсов дебют и чака оценка до 85 милиарда $ 29 август 2022, 15:18 София става център за софтуерни разработки за международните автомобилни гиганти 26 август 2022, 06:30 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР