Германската компания ще се фокусира върху производството на лекарства. ©

...
Германската компания ще се фокусира върху производството на лекарства. ©
Коментари Харесай

Procter&Gamble купува бизнеса със здравословни продукти на германската Merck за 3.4 млрд. евро

Германската компания ще се концентрира върху производството на медикаменти.

© В© Kai Pfaffenbach / Reuters Още по тематиката
Pfizer обмисля да продаде бизнеса си за артикули за грижа за здравето

Решението е част от тактиката на фармацевтичната компания
11 окт 2017
AstraZeneca ще употребява изкуствен интелект при клиничните си проучвания

Компанията следва образеца на други фармацевтични производители, които се обръщат към технологиите, с цел да понижат разноските си
30 авг 2017 Около 3300 чиновници на Merck могат да се реалокират в американската компания след привършване на договорката. Германският фармацевтичен колос Merck продава поделението си произвеждане на артикули за грижа за здравето на Procter&Gamble. Цената на договорката е 3.4 милиарда евро. След придобиването американската компания ще добави към своето портфолио марките Vicks, Pepto-Bismol и Oral-B и ще получи съществени позиции на пазарите в Азия и Латинска Америка, оповестява Reuters.

Сделката

Договорената цена значи, че немската компания е отстъпила от в началото желаните 4 милиарда евро за бизнеса, за които източници на Reuters оповестиха по-рано. Според анализатори от Morgan Stanley Винсънт Мюниер контрактуваната цена е 4.7 пъти годишните продажби и 19 пъти оперативната облага (EBITDA) на поделението, които са в горния диапазон на последните подписани покупко-продажби в бранша. След оповестяването на новината акциите на Merck нарастнаха с 2.9%.

Очаква се договорката да завърши до четвъртото тримесечие на годината. Около 3300 чиновници на Merck, главно от продаваното отделение, могат да се реалокират в американската компания след привършване на договорката.

Като част от съглашението Procter&Gamble ще закупи мажоритарен дял от индийския бизнес за грижи за здравето на Merck и след това наложително ще насочи търгово предложение на миноритарните акционери. Сделката към този момент не включва френския бизнес на подразделението на Merck, за който американската компания е отправила обвързваща оферта, споделят от немския фармацевтичен производител.

Procter&Gamble от своя страна разгласи, че ще приключи взаимното си дружество с Teva Pharmaceutical Industries - PGT Healthcare, от 1 юли, като съобщи, че тактиките на двете компании повече не съответстват.

Целта на Merck

Merck има 10 съществени марката и осъществя към 1 милиарда $ годишни доходи от продажби от този си бизнес. През последните две години има към 6% растеж в тази област. Merck съобщи, че договорката не трансформира задачата й за чистите продажби на откритите й медикаменти като тези против рак и множествена склероза до 2022 година Германската компания продава звеното си, като има за цел да се концентрира върху производството на лекарствени артикули.

Това ще бъде една от най-големите покупки за американската компания в последните години. P&G отбелязва закъснение на растежа на съществени пазари и спадащи доходи от един от най-големите си бизнеси – Gillette, напомня MarketWatch.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР