Германската химическа група BASF приключи сливането на петролното и газово

...
Германската химическа група BASF приключи сливането на петролното и газово
Коментари Харесай

Wintershall DEA иска да се листне на борсата през втората половина на 2020 г.

Германската химическа група BASF завърши сливането на петролното и газово си поделение Wintershall с енергийната група DEA.

Германската химическа група BASF разгласи, че е завършила сливането на петролното и газовото си поделение Wintershall с енергийната група DEA и се стреми към листване на новата компания на фондовата борса през втората половина на 2020 година, оповестява Reuters. Това може да се окаже едно от най-големите листвания в Европа през идната годината, обявиха хора, осведомени с въпроса, като оценката на компанията може да доближи 15-20 милиарда евро.

Новата компания

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Германският химически тръст BASF се споразумя да слее газовото и петролното си поделение Wintershall с конкурентната компания DEA, която е благосъстоятелност на съветския милиардер Михаил Фридман посредством капиталовата група LetterOne, през 2017 година Двете страни се договориха BASF да има 67% от акциите на новата група, а останалите ще бъдат следени от DEA.

През 2018 година комбинираният бизнес на Wintershall и DEA осъществя продажби на стойност 5.7 милиарда евро и чиста облага в размер на 1.1 милиарда евро. BASF удостовери, че Wintershall DEA има за цел да усили производството си с 40% до 2023 година до 800 хиляди барела петролен еквивалент дневно и да икономисва по 200 млн. евро годишно от третата година. Съвместната група ръководи петролни и газови кладенци в Северно море, Африка и Русия, като прогнозите ѝ са да разполага с петролни ресурси, които се равняват на 2.1 милиарда барела.

Подходящ миг

Сливането сред Wintershall и DEA пристигна в доста подобаващ миг и за двете компании. От мениджмънта на BASF изясняват, че възнамеряват да се концентрират върху главния си бизнес за произвеждане на химикали и пластмаси, защото резултатите им са се влошили на годишна база. Изпълнителният шеф на BASF Кърт Бок изясни, че това се дължи на ниските цени на петрола. Спадът на приходите на петролното звено Wintershall стартира след свалянето от власт на либийския деспот Муамар Кадафи. Петролните находища в страната бяха основни за рандеман на нефт на дивизията на BASF.

Oсвен това и DEA изпитва компликации на пазарите в Съединени американски щати и Англия поради наложените наказания на Русия след анексирането на Крим и военните дейности в Източна Украйна. Целта на групата е да се разрасне на западните пазари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР