Германската енергийна компания RWE откри сметка в Русия за плащане

...
Германската енергийна компания RWE откри сметка в Русия за плащане
Коментари Харесай

Германската енергийна компания RWE открива евро сметка в Русия за плащане на газ

Германската енергийна компания RWE откри сметка в Русия за заплащане на газ в евро, подготвяйки се да отговори на съветските претенции по новата скица за заплащане и действайки в сходство с европейските и немските условия, заяви представител на енергийната компания в понеделник, представена от Ройтерс и Дир.бг.

В обновени насоки от Европейската комисия, споделени със страните от Европейски Съюз в петък, Комисията удостовери предходния си съвет, че глобите на Европейски Съюз не пречат на фирмите да откриват сметка в избрана банка и фирмите могат да заплащат за съветски газ, стига да го създадат във валутата по настоящите контракти и да заявяват трансакцията за приключена, когато сумата в съответната валута бъде преведена.

Германският министър на стопанската система Роберт Хабек изрази оптимизъм, че този способ за заплащане на газ на Русия няма да сътвори проблеми.

" Доколкото имаше канали за връзка с съветски компании, с " Газпром ", наподобява е изяснено ", сподели той в понеделник по време на посещаване в химически парк в източния град Леуна.

Искането на Русия за заплащания в рубли беше отхвърлено от множеството европейски купувачи на газ поради детайлите на процеса, който изисква разкриване на сметки в " Газпромбанк ".

Това подклажда опасенията за евентуални спирания на доставките, в случай че купувачите откажат да изпълнят условията, с цел да избегнат нарушение на глобите, което може да има дълготрайни последствия за Европа и по-специално за Германия, която разчита в огромна степен на съветския газ.

На 12 май " Блумбърг " заяви, като се базира на неназован източник, непосредствен до " Газпром ", че към оня миг към този момент 20 европейски компании са разкрили сметки, нужни за сетълмент с Русия. Имена не бяха посочени. Други 14 компании са поискали документи, нужни за разкриване на нужните сметки.

По силата на указа на Путин купувачите на съветски газ би трябвало да трансферират непозната валута в специфична К сметка в съветска банка, а банката след това да купи рубли, прецизира Ройтерс. Впоследствие банката ще трансферира рублите към въпросната сметка вид К.

" Газпромбанк " ще играе ролята на медиатор. Тя ще купува рубли от името на купувача на газ, с цел да трансферира рубли към друга специфична К сметка, се споделя в декрета. След това " Газпромбанк " ще преведе средства в рубли от вид K сметка на задграничния покупател на газ към сметките на " Газпром " в рубли. " Газпромбанк " може да открие такива сметки без наличието на представител на задграничен покупател.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР