Германската армия поръчала от страната ни защитно облекло за стотици

...
Германската армия поръчала от страната ни защитно облекло за стотици
Коментари Харесай

Германският “Шпигел” замеси Борисов и Меркел в схема с предпазни маски

Германската войска поръчала от страната ни защитно облекло за стотици хиляди евро. Оказало се обаче некачествено. В следствието на “Шпигел” се показва, че предлагането е било направено от хасковската компания “Венера Стайл”, която до тогава прави единствено облекло. В началото на пандемията обаче компанията, чиито притежатели съгласно информация на ФрогНюз в българския Търговски указател са Наталия Глухова и Татяна Николаева, предлага да направи доставка за Германия на двуслойни маски - 85% памук и 15% еластан напролет на предходната година.

идва месеци, откакто Меркел и християндемократите попаднаха в епицентъра на скандал поради доставка на некачествени маски. Той уличи в корупция съдружниците на немската канцлерка и сложи нея и партията й в неизгодна позиция в навечерието на парламентарните избори.

" Защо тогава България изпраща маски на Германия ", пита изданието, представени от “Дневник”.

И второ - този бизнес се употребява с поддръжка на най-високо равнище като тази на канцлера Ангела Меркел, министъра на защитата Анегрет Крамп-Каренбауер и други като ръководителя на службата за поръчки към въоръжените сили. Крамп-Каренбауер даже приготвя персоналния си помощник да се качи на аероплан да вземе проби от София.

Бундесверът небрежно прави покупки, въпреки стоките да са съмнителни, каквото е и качеството им. " В писма, получени от " Шпигел ", няколко пъти се загатват политически аргументи. " Изпращат се и защитни костюми, които се озовават в отдела на Бундесвера за отбрана от нуклеарни, биологически и химически оръжия.

Борисов е избран като “приятел на Запада”. Сделката идва от България, където обаче постоянно е имало клюки, че той не е “чист” политик, пишат от “Шпигел”. ФрогНюз напомня, че немското издание нееднократно е разгласило сериозни материали по адрес на страната ни и в частност някогашният към този момент министър председател Борисов.

" Не е известно дали договорката е политически фарс или спекулация ", само че е " несъмнено ", че Меркел и Борисов са обсъждали за пръв път тематиката на 27 март 2020 година Канцеларията на Меркел удостоверява това. Денят преди този момент ръководителите на страните от Европейски Съюз обсъждаха с видеовръзка опциите да се обезпечи защитно облекло в блока и Борисов е предложил да взе участие.

Добре известни са връзките на Меркел със София и с Борисов, някогашен пожарникар, телохранител, началник на охранителна компания " не е тъкмо примерният общественик ", упрекван от опозицията, че прикрива корупционна система, в която олигарсите са на власт”, пишат още от “Шпигел”.

" Когато обаче двамата приказват по телефона, Борисов е на власт над 10 години след дребна пауза. Предвидим сътрудник на Европейски Съюз, а това значи нещо в Източна Европа. За Борисов Меркел бе " скъпа Ангела ", а и със " скъпата Анегрет " (Крамп-Каренбауер) той бе на " ти ". "

След този диалог е въвлечено и отбранителното министерство, направени са механически документи, които началникът на кабинета на военния министър разисква с шефа на службата за поръчки на армията, а помощникът на министъра излетява за София на 31 март, с цел да вземе проби от костюми и маски от кабинета на тогавашния български министър председател.

Тук " Шпигел " обръща внимание на посоката на команди " от горната страна " - " не български снабдители изпращат стоките си до Германия, с цел да бъдат тествани, а персоналният асистент на министъра би трябвало да вземе пробите дружно с екип, подготвен да излети за България. Още на идващия ден ". Канцеларията и министерството даже не разясняват какъв брой коства полетът, нито за какво въпросът е толкоз " значим политически " - хора, осведомени със случая, споделят, че в никакъв случай до момента не се е случвало такова нещо.

Мейл от началника на кабинета към служителя на армията обаче допуска от кое място идва смисъла: незабавното тестване на материала в службата за поръчки на Бундесвера в Кобленц би трябвало да стане " както са обсъждали”.

Предвид натиска службата за поръчки подрежда доставката да стане " неотложно " в период от 24 часа.

Създава се усещането и че е по-добре инспекцията да приключи с констатация, че с материалите всичко е наред ( " единствено фарс ли е инспекцията за качество в Германия ", пита " Шпигел " ). Оказва се, че в миг, когато здравното министерство е наводнено от оферти за маски и в нарушаване на процедурата, по която нормално Бундесверът прави поръчки. Освен това продукцията от България няма никакви опознавателни знаци, нито удостоверения за качество.

Освен това пробите демонстрират, че продуктите са некачествени; заключението е даже, че ползвателят на маските не е предпазен. Същото е с костюмите, които могат да се перат единствено при температура от 30 до 40 градуса, а това е незадоволително, с цел да се унищожават вирусите, и затова може да се употребяват единствено един път.

Въпреки това службата за поръчки се задейства, а процесът се афишира за " мощно важен политически ". Отправя се молба да се подписа допустимо максимален контракт с българските компании за облекчаване на потребностите на армията. Става дума за три контракта за шест дни - 200 хиляди маски за 246 хиляди евро. 11 хиляди защитни костюма се поръчват от различен производител, макар подозренията за качеството.

Последваща доставка на проби на костюми и визьори през април също е некачествена, без сертификати; издава се лиценз за лимитирана приложимост, на визьорите - за еднократна.

Комуникацията по тази тематика след това стопира, а по-късно се появява проблем през май - Бундесверът е подписал съглашение с " Райнметал груп " за задоволително костюми за идващите 12 месеца и в действителност няма потребност от поръчките от България. Дипломатичното решение е да се дадат два дребни контракта на България за 5000 костюма и 1500 визьора за 156 хиляди евро, с цел да се помогне и на българското произвеждане (въпреки че на процедура в Бундесвера те не са необходими).

Защо българските контракти са толкоз значими в Берлин. Канцеларията мълчи. Разговорите с интернационалните сътрудници са поверителни”, пишат от “Шпигел”.

Списанието пита дали федералното държавно управление не е трябвало най-малко да ревизира за какви компании става дума, изключително в случай че са от страна, която е последна в Европейски Съюз в показателя за корупция на " Прозрачност без граници ".

Хипотеза е, че Борисов просто е желал да подкрепи стопанската система си, само че определеният метод е " по-скоро чудноват ". " Или може би, както държавното управление му осведоми " Шпигел ", е желал да помогне на немските си другари, а това би било благородно? " Познавач на българската политика развива по-скоро теорията, обвързвана с връзките на ГЕРБ в локални структури и компании и системата, при която компании получават контракти, а в подмяна връщат част от парите непосредствено или косвено.

Нещо повече, твърди " Шпигел ", прави усещане, че Борисов е желал да доставя и другаде - в Испания, Франция и Австрия - макар потребността от маски и в България.

Борисов и фирмите в схемата отхвърлят всевъзможни обвинявания. В Бундесвера обаче защитните костюми на процедура стоят на склад, както и визьорите - някои от тези артикули са неприложими за медицински цели, други даже могат да са рискови за потребителите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР