Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) има за цел да привлече малкия

...
Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) има за цел да привлече малкия
Коментари Харесай

Митко Василев: Нашата цел е да привлечем все повече малкия и среден немски бизнес в България

Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) има за цел да притегли дребния и междинен немски бизнес в България. Това сподели в изявление за БГНЕС основният шеф на камарата доктор Митко Василев.

„ Големите концерни към този момент са преоткрили България – или са стъпили тук с произвеждане, или вършат търговия, други са взели решение да не развиват бизнес в България. В междинния и дребния немски бизнес има капацитет. В три от общо 16 провинции са съсредоточени компаниите, които търгуват в България. Това са Северен Рейн-Вестфалия, Бавария и Баден-Вюртемберг. В останалите провинции също има капацитет, само че би трябвало време и запас, тъй като България е малко по-отдалечена от страните в Централна Европа, които имат граница с Германия. Тогава нещата щяха да наподобяват иначе, само че все пак, ние сме в Европейски Съюз и опциите за бизнес у нас още не са изчерпани ”, съобщи Василев.

Той подчертава и на обстоятелството, че, с изключение на положителните връзки, всяка година двете страни бележат върхове в разнообразни посоки.

„ Въпреки, че нямаме окончателните данни за 2019 година чакаме следващ връх в стокообмена. Дори и с тези 7,8 милиарда евро, ние изпреварваме стокообмена от 2017 година На финала се надявам да имаме приръст към 1-3% за 2019 година спрямо 2018 година Другата значима наклонност е, че българският експорт към Германия изпреварва вноса от там. Германия в целия свят е международен първенец във връзка с износа и не са доста страните по света, които имат позитивен търговски баланс с България. Ние го реализираме за четвърта поредна година и това е един доста добър индикатор ”, изясни основният шеф на ГБИТК.

Интересът към страната ни се дължи на няколко обстоятелството.

„ Предсказуемост, тъй като ние сме в Европейски Съюз и законодателството е ясно. Това, че сме на стратегическо географско състояние, към момента има квалифицирани хора и цената на труда не е висока. За работещите това не е добра вест, тъй като ние сме на последно място в Европейски Съюз, само че за задграничния вложител това е забавно ”, разясни той и добави, че наред с това има провокации, които би трябвало да бъдат преодолени от страната, с цел да стане ползата към България още по-голям.

„ Има какво да се направи във връзка с образованието, опазването на здравето. По отношение на образованието имаме огромен капацитет, който може да се опитаме да притеглим извън. Много български студенти учат в Германия и точно тях може да притеглим, като им предложим работа в България. Помагаме да развием една система, която в Германия работи доста сполучливо. Става дума за дуално-професионалното обучение, което дава опция на младежите да им се подсигурява работно място, откакто се квалифицират ”, посочи още той и акцентира, че бизнесът чака и желае качествени хора.

Василев напомни, че в края на декември е станало ясно, че у нас ще влезе „ Комерцбанк ”, които доникъде на 2020 ще основат IT хъб и по отношение на това ще разкрият сред 400 и 600 нови работни места за инженери и софтуерни експерти.

Освен това България е забавна и като туристическа дестинация.

„ България е и дестинация, която може да я предлагаме целогодишно – освен с море или ски курорти. Ние имаме чудесни благоприятни условия за рехабилитация, уелнес и спа туризъм. Може да привличаме непознати туристи през всички сезони. Германците, които идват у нас са най-много фамилии с деца, хора до 25 година и възрастни двойки над 65 година ”, изясни Василев. Той приветства инвестицията от 15 млн. лева, които България дава за реклама на страната ни и проведен туризъм у нас.

Митко Василев показва, че основаната по силата на междуправителствено съглашение през 2004 година камара оказва подпомагане и играе ролята на платформа и мост сред немските компании и България.

„ Ние сме най-голямата двустранна камара в България с към 600 члена – все немски и български компании. Ние подкрепяме компаниите при правене на бизнес – при търговията, при кооперирането, при основаването на бизнес контакти. Нашата роля е посредническа, подпомагаща, а бизнесът и вложенията се вършат от компаниите ”, акцентира още той. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР