Германия върна на България нелегално изнесени културно-исторически ценности, съобщиха от

...
Германия върна на България нелегално изнесени културно-исторически ценности, съобщиха от
Коментари Харесай

Германия върна на България нелегално изнесени културно-исторически ценности

Германия върна на България незаконно изнесени културно-исторически полезности, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Церемония в стеснен кръг по предаването им се е състояла в посолството ни в Берлин. Артефактите са арестувани при две полицейски акции в Бавария, Германия, през 2011 и 2017 година.

Те са предадени от Кристиан Клайн, основен комисар и началник на отдела " Разследвания на закононарушения в региона на културното завещание " на Баварската престъпна работа, и от Флорентине Кучер от Федералната работа за просвета и медии към федералното държавно управление.

По време на церемонията на 16 декември на България са върнати 872 антични и средновековни монети, една антична бронзова ваза и една фибула, открити на територията на страната ни и датирани от разнообразни исторически столетия - от III век прочие Хр. до XIV век сл. Хр. Подобно предаване на културно-исторически полезности се случва за повторно в границите на две години и половина в посолството ни Берлин, напомнят от пресцентъра на Министерство на външните работи.

По време на церемонията дипломат Елена Шекерлетова и основен комисар Клайн са се съгласили, че съществува чудесно взаимоотношение сред българските и немските институции, сред Министерството на културата и Министерството на вътрешните работи на България, Баварската престъпна работа, Министерството на вътрешните работи, спорта и интеграцията и Министерството за просвета и изкуство на Бавария, и федералната работа за просвета и медии към федералното държавно управление.

Двете страни и отсега нататък ще не престават да развиват и задълбочават това съдействие. Благодарение на него, както и със съдействието на представителя на Министерство на вътрешните работи в посолството ни в Берлин - основен комисар Илия Пулов, незаконно изнесените полезности се завръщат сполучливо в страната ни, означават от външното ни министерство.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР