Германия разкритикува Русия, че бави разследване на предполагаемата химическа атака

...
Германия разкритикува Русия, че бави разследване на предполагаемата химическа атака
Коментари Харесай

И Германия обвини Русия, че блокира разследването на химическата атака в Дума

Германия разкритикува Русия, че бави следствие на хипотетичната химическа офанзива в сирийския град Дума. " Изглежда необичайно, че Русия приказва за гаранции за сигурност, а по-късно изпратеният от Организация на обединените нации преден екип е подложен на нахлуване и не получава достъп, в това време група съветски публицисти имат опция да посетят мястото на офанзивата ", съобщи в петък формален представител на немското външно министерство, представен от Ройтрес. По думите му това провокира някои въпроси.

Експертите на Организацията за отбрана от химическо оръжие дойдоха в Дамаск още на 14 април, само че Русия и силите на сирийския режим, които управляват региона на Източна Гута, където е ситуирана Дума, няколко дни не ги допускаха там. Инспекторите от ОЗХО имаха намерение да отидат там на 18 април, само че началото на следствието бе отсрочено, защото изпратената преди тях задача на Организация на обединените нации по застраховане на сигурността им попадна под обстрел.

Русия и Сирия се пробват да попречат на следствието на хипотетичната химическа офанзива в Дума, разгласи по този мотив Съединени американски щати.

" Ние сме напълно наясно, че това закъснение е наложено на делегацията от режима, само че също сме напълно наясно по какъв начин са работили в предишното и не са допускали никого до местата, където е употребявано химическо оръжие ", сподели американският министър на защитата Джим Матис.

" С други думи, паузата след сходно нахлуване се употребява, с цел да се прочистят доказателствата, преди проверяващият екип да получи достъп ", добави той.

Режимът на сирийския президент Башар Асад и съдружникът му Русия през цялото време настояват, че в Дума не е имало нахлуване с химически оръжия.

От Държавния департамент на Съединени американски щати обаче обявиха, че разполагат с достоверна информация за това, че съветските управляващи взаимно със сирийските сили предумишлено попречват идването в ДУМА на инспектори от ОЗХО, пробвайки се да разчистят територията и прикрият доказателствата за приложимост на химически оръжия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР