Германия прогресивно застарява и това товари все по-силно пенсионните каси.

...
Германия прогресивно застарява и това товари все по-силно пенсионните каси.
Коментари Харесай

Германия: Пенсия чак на 70 години?


Германия прогресивно застарява и това товари все по-силно пенсионните каси. Експерти предложиха тези дни пенсионната възраст да се вдигне до 70 години. Добро решение ли е това?

В в никакъв случай не е имало толкоз малко младежи. Над 18 милиона души са по-възрастни от 65 години, а едвам всеки десети е на възраст сред 15 и 24 години, сочи статистиката. Обществото застарява. И този развой скоро ще провокира рецесия в пенсионното дело.

Сега пенсиите се изплащат с парите, които ежемесечно постъпват като. В доста страни е по този начин, а Швеция в допълнение е конфигурирала и акционерен фонд, в който постъпват облаги. Схемата за погашение на пенсиите в Германия се базира върху упованието, че ще има задоволително работещи, които да устоят пенсионерите – това е по този начин нареченият „ контракт сред поколенията “.

В момента 100 работещи заплащат пенсиите на 37 пенсионера, само че броят на хората отвън дейна възраст нараства и през 2050 година ще бъде 58. В други страни ситуацията е даже още по-драматично. В Япония да вземем за пример през 2050-та година 100 работещи ще би трябвало да „ устоят “ 81 пенсионери.

Какъв е изходът?

Възможните решения са две: или да се понижат пенсиите или пък да се усилят пенсионните вноски. Има обаче и други благоприятни условия: да вземем за пример: да се вдигне пенсионната възраст на 70 години. Тази концепция по разбираеми аргументи не е изключително известна. Мюнхенският икономист Йоханес Рауш счита обаче, че по отношение на възходящата междинна дълготрайност на живота тя рано или късно ще бъде осъществена. По-скоро обаче късно, прибавя Рауш.
Редакцията предлага
Организацията за икономическо сътрудничество и раз осведоми, че в 20 от общо 38-те страни членки на организацията пенсионната възраст пораства: при мъжете приблизително до 66,1 години, при дамите до 65,5 години. Някои страни като Дания, Италия или Естония към този момент обвързаха възходящата дълготрайност на живота с пенсионната възраст, като техният опит демонстрира, че в бъдеще пенсионната възраст ще бъде доста по-висока. В Япония към момента не вкарват промени в това отношение, само че там пък изключително висок % от хората работят и след пенсиониране.

? Проблемът не е единствено във възрастта за пенсиониране или във финансирането на пенсионните фондове. Често пъти става дума и за размера на пенсиите, които от време на време не обезпечават заслужен живот. Това с особена мощ важи за тези хора, които са получавали ниско трудово заплащане или пък имат непълен трудов стаж, от време на време поради заболявания.

Освен това статистиката демонстрира, че хората с по-ниско обучение умират по-млади. А това значи, че те хем са в по-неизгодно състояние, хем ще получават пенсия по-кратко време спрямо останалите. Клеменс Теш-Рьомер, началник на Германския център по въпросите на възрастта, споделя, че таман заради това би трябвало да се изчерпат всички други благоприятни условия преди да се усилва пенсионната възраст. Например привличане на квалифицирани фрагменти от чужбина, по-ефикасно съвместяване сред професионалния и фамилния живот, вложения в по-добро стартово обучение на младежите.

Опитът на по-възрастните

Бетина Шмиткунц е болногледачка в Университетската болница в Нюрнберг. 63-годишната жена с 40-годишен професионален стаж зад тила си твърди, че и след скорошното си пенсиониране би траяла да практикува своята специалност – нищо, че е извънредно изтощителна. „ Говоря единствено за себе си, само че до момента в който съм здрава, аз се нуждая от избрани провокации. Така че не желая да се пенсионирам през ноември и да не правя нищо повече. “ Тя счита, че тежестта на работата ѝ може частично да се трансферира върху по-младите, до момента в който тя от своя страна им оказва помощ с насъбраните знания и опит.

Клеменс Теш-Рьомер също счита, че в едно общество, където възрастните работят по-дълго, хората би трябвало да бъдат насърчавани да се учат цялостен живот. „ Образованието ще бъде належащо за всички възрасти, тъй като в бъдеще няма да бъде допустимо да практикуваш специалността си такава, каквато си я усвоил като млад. “

Той предлага още и това в публичното пенсионно обезпечаване в бъдеще да бъдат включени и държавните чиновници и частните бизнесмени, които сега се обезпечават по различен метод. Япония още през 2015 година го направи с пенсиите на държавните чиновници, напомня Теш-Рьомер.

Нужда от гъвкави решения

Специалистът мисли, че обвързването на пенсионната възраст с растящата дълготрайност на живота ще даде повече негативни, в сравнение с позитивни резултати. Според него сегашната система на постъпателно повишаване на пенсионната възраст до 67 години в Германия е потвърдила себе си.

Под линия: Германия към момента търси най-хубавата рецепта. Пенсия на 70 години може да бъде решение, в случай че възрастовата граница въпреки всичко бъде оставена по-гъвкава и опцията важи основно за тези хора над 65, които са здрави и желаят да работят. Демографското развиване в страната вероятно ще принуди политиците да работят по-бързо.

*****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Една германка в България: " Тук си спомних какво значи да си човек "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР