Германия предаде първата от четирите обещани системи за противовъздушна отбрана

...
Германия предаде първата от четирите обещани системи за противовъздушна отбрана
Коментари Харесай

Германският IRIS-T против руския Искандер

Германия съобщи първата от четирите обещани системи за противовъздушна защита IRIS-T на Украйна, оповестява Spiegel. Според изданието украинската страна е получила система със междинен обхват на 11 октомври покрай полско-украинската граница. Освен това още три системи могат да бъдат трансферирани още през идната година.

Изданието назовава IRIS-T най-модерната система за противовъздушна защита в Германия. Разработена е от немската оръжейна компания Diehl Defense.

Комплексът се състои от три машини: пускова установка с осем ракети, радарна машина и командна машина. Той изстрелва ракети въздух-въздух с дребен обхват, способни да поразяват цели на височина до 20 километра и на разстояние до 40 километра.

Досега тези единици са били доставяни единствено в Швеция и Египет. Експертите ги назовават " сурови ".

Но още при започване на юни Западът стартира да приказва за опцията за доставката им в Украйна. Това разгласи при започване на юни немският канцлер Олаф Шолц, а в края на месеца посланикът на Украйна в Германия Андрей Мелник съобщи, че към този момент въоръжените сили на Украйна могат да разчитат единствено на една такава система, само че след това страната може да получи до 10 единици IRIS-T.

Разходите за заплащане и доставка на съоръжение бяха поети от немското държавно управление. В същото време основател на доставките в полза на украинската войска беше индустриалната компания Diehl Defense.

Първоначално първата доставка на комплекса беше планувана за ноември. В същото време в края на август немският външен министър Аналена Бърбок заяви, че системите ще бъдат доставени на Украйна „ през идващите седмици “.

Въпреки това, след масиран обстрел на сериозна инфраструктура на Украйна на 10 октомври, немският министър на защитата Кристина Ламбрехт сподели:

„ Украинските цивилни страдат най-вече от засиления обстрел на сериозна инфраструктура. Поради тази причина е належащо да продължим да поддържаме Украйна в нейната битка, изключително с съвременни системи за противовъздушна защита ".

Освен това стана известно, че Вашингтон чака скоро да трансферира първите системи за противовъздушна защита NASAMS в Киев.

„ Вярваме, че сме на път да ги предадем <…> в доста близко бъдеще “, сподели Джон Кърби, консултант на президента на Съединени американски щати Джо Байдън и координатор по стратегически връзки в Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати, без да уточни точна дата.

По един или различен метод, в случай че всичко това към момента е в плана, тогава IRIS-T, явно, към този момент е действителност, с която скоро ще би трябвало да се сблъскаме.

Трудно е да се каже какъв брой „ сурова “ е тази система, тя в никакъв случай не е тествана в действителни условия, тъй че това може да е една от задачите на доставките - да се тества в хода на военните дейности “, отбелязва военният специалист, политолог, шеф по развиването на Фонда за поощряване на технологиите на 21-ви век Иван Коновалов.

" Едва по-късно ще може да се твърди неговата подготвеност и нуждата от усъвършенствания. Украйна от дълго време е полигон за тестване на най-новите модели западни оръжия, просто по-рано това се правеше основно от американците, в този момент ще се причислят и германците ", съобщи той.

" СП ": Колко ефикасна е?

- Само в случай че се употребява като капан за нашия аероплан на несъмнено място. Украинците не са основали никаква ешелонирана защита - това е главният им проблем. Но им останаха единствено С-300 250. Но те ги раздраха " по посоки ", и то най-много в непосредствения гръб - с цел да заловен съветските самолети и хеликоптери.

Днес те берат плодовете на сходна тактичност - получават мъчителни удари в стратегическия гръб, където нямат нищо действително покрито, с изключение на може би Киев.

Освен това би трябвало да се разбере, че нашите въоръжени сили създадоха избрани тактически подходи, откакто американските системи за противовъздушна защита започнаха да се появяват в арсенала на въоръжените сили на Украйна.

Така че нито един, нито четири комплекса IRIS-T ще могат да основат сериозно преимущество. Освен това, знаейки скъперничеството на германците, можете да сте сигурни, че те няма да дадат доста.

" СП ": - Какво в действителност могат да смъкват?

- Това е комплекс с дребен обхват, който може да работи в най-широк диапазон от ракети и самолети до хеликоптери и даже дронове. Може да се употребява в тази роля дружно с комплекси със междинен и огромен обхват. Но би трябвало да се включи в една скица, лишава време и старания.

Но най-важното е, че не виждам украинците като цяло да се стремят да основават многостепенни системи, които да се поддържат взаимно.

Освен това виждаме, че тези системи могат елементарно да бъдат изключени. Един от детайлите на мрежоцентричната война от страна на Украйна беше прословутата мрежа Starlink, която неотдавна ненадейно „ падна “, което доста усложни воденето на военни дейности от въоръжените сили на Украйна…

Но аз съм уверен, че украинците и IRIS-T ще бъдат употребявани извънредно в региони, да вземем за пример за прикриване на контранастъпление или отбраняваща се формация. И е по-лесно да ги победиш един по един.

" СП ": - Как, да вземем за пример?

— Както е угодно. Разполагаме с най-широк набор от средства за това - от " Калибри " и " Искандери " до ракети " въздух-въздух ". " Искандери " са същите, те просто физически не могат да смъкват нищо, недостъпно е за всичките им системи за Противовъздушна отбрана...

" СП ": - Американците също им дадоха обещание NASAMS...

- Доколкото знам, американците ще трансферират 2 батареи от 12 пускови установки, плюс 3-4 радара. Но човек би трябвало да разбере, че тези комплекси също би трябвало да си взаимодействат. Със същия IRIS-T, които ракети могат да употребяват.

Но всички дейности на Украйна през днешния ден наподобяват на покупката на най-модерния, най-готиния, най-скъпия танк. Но единствено един. И по този начин го изпращат на бойното поле без прикритието на пехота, лека бронирана техника, ПТУР и така нататък Където в последна сметка той просто ще бъде гръмнат...

Военно-политическият специалист Владимир Сапунов счита, че нашето министерство на защитата е наясно, че даже грубият вид на IRIS-T може да бъде по-ефективен от С-300, намиращ се на въоръжение във въоръжените сили на Украйна.

- Системата IRIS-T е доста сериозна система за противовъздушна защита и на нейното разполагане в Украйна би трябвало да се подхожда с огромно внимание.

" СП ": - За кого тъкмо съставляват опасност? Авиация? Ракети? Какво? Кое е лесна цел за тях и кое е непостижима цел?

— Разбира се, те съставляват опасност за нашата бойна авиация. Един от най-неприятните епизоди от войната на 08.08.08 година в Грузия беше провалянето на нашите бойци от комплекси С-300. Това стана по украински калкулации.

Имам поради, че в Украйна има доста съществени експерти по Противовъздушна отбрана, които към този момент са се потвърдили по време на този спор. За сериозен пвошник няма да е мъчно да овладее нова система - изключително под управлението на западни инструктори.

" СП ": - Самостоятелна единица ли е или е предопределена да работи в компания с други натовски комплекси, като Patriot? Колко бързо може да бъде включен в системата за Противовъздушна отбрана на Украйна? Какви други недостатъци има тя?

- Няма кардинална оригиналност в структурата на IRIS-T в съпоставяне със системата за противовъздушна защита Patriot. Пентагонът не е дал на германците никаква самодейност в създаването на оръжия в продължение на 40 години.

По-добри от американските проби, немските не могат да бъдат недвусмислено. Тъй като " Леопард " не може да бъде по-добър от " Ейбрамс ". Слаби места? Американските системи за противовъздушна защита Patriot и THAAD се показаха доста едва по време на гражданската война в Йемен, когато бяха пробити даже от спонтанни касами и техните осъвременени ирански аналози.

NASAMS е още по-слаб вид - по отношение на тях. Това обаче въобще не значи, че съществуването на западна Противовъздушна отбрана няма да ускори украинската Противовъздушна отбрана. Бравадата за това, че „ не се опасяваме от Химарсите “ към този момент завърши зле.

" СП ": - Какво да им противопоставим?

- Нашето Министерство на защитата разполага с ракети, способни да пробият без подозрение всяка западна система за Противовъздушна отбрана. Но изстрелването на 100 " Кинжала " дневно е скъпо.

Що се отнася до нашите щатни оръжия за победа над Украйна - крилатите ракети X-101 и X-555, те ще пробият отбраната на съперника с възможност от 60 на 40 във всяка посока.

Те очевидно не са в положение да затворят украинското небе, не може да се приказва за никакъв „ стоманен купол “. Сега, в случай че Съединени американски щати доставят на Киев самолети F-15 и F-16, това ще усложни доста по-сериозно работата на нашата авиация.

Пак дублирам обаче - всяка най-нова западна Противовъздушна отбрана неизбежно ще ни основава проблеми. Затова не е доста ясно за какво IRIS-T се появяват на фотоси в Словакия, а нашите ракети не са ги разрушили " на марш ", на път за Украйна. Нашето галактическо разузнаване работи ли по-зле от словашките блогъри? Шегите, че тестваме най-новите западни оръжия в Украйна, от дълго време трябваше да свършат.

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР