Германия планира почти да удвои заемите през следващата година, за

Германия планира почти да удвои заемите през следващата година, за ...

Германия планира почти двойно повече държавни заеми през 2021 г..


Германия планира почти да удвои заемите през следващата година, за да финансира спешната помощ за бизнеса заради втората вълна на пандемията от COVID-19, съобщава финансовият министър Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

Парламентарната бюджетна комисия е одобрила новият държавен дълг да достигне почти 180 млрд. евро догодина – второто по големина нетно заемане в историята на следвоенна Германия.

„Нашата цел е да преодолеем тази пандемия и да израснем с пълна сила през следващата година“, коментира Шолц по време на виртуална пресконференция. Той допълва, че пакетът от стимули за тази и следващата година ще доведе до нов дълг от над 300 млрд. евро.

„Знаем, че бюджетите за 2020 и 2021 г. са изключение“, казва още Шолц, като допълва, че бюджетът предвижда финансовата подкрепа да бъде удължена до юни 2021 г.

Одобреният за 2020 г. нов дълг далеч няма да бъде изчерпан и ще бъде отложен за следващата година, обясни още германският финансов министър.

Берлин реши да затегне противоепидемичните мерки и да баровете, ресторантите и местата за забавление поне 20 декември. Канцлерът Ангела Меркел предположи, че ограниченията може да се разширят до началото на следващата година, ако броят на заразените не спадне значително.Още по темата

„Големият дълг е необходим, за да може страната ни да премине безопасно през пандемията“, коментира Екхард Рехберг, депутат от Християндемократическия съюз на Меркел. „Трябва отново да използваме правилото за освобождаване от дълговата спирачка“, допълва той.

Т.нар. дългова спирачка е вписана и в Конституцията на Германия и ограничава издаването на нов дълг, както и дефицита на федералния бюджет до 0,35% от икономическата продукция. Парламентът отмени тези правила по-рано през годината заради пандемията.

Правителството на Меркел вече предприе безпрецедентни стъпки, за да помогне на компаниите и малкия бизнес да преминат през кризата. Властите освободиха милиарди евро, за да смекчат въздействието на пандемията върху икономиката.

Планираният нов дълг от 179,82 млрд. евро за 2021 г. е значително повече от първоначално предвидените 96 млрд. евро.

Министърът на икономиката Петер Алтмайер, говорейки по време на същата пресконференция като Шолц, посочи, че не очаква мерките за блокиране да доведат до „голяма вълна“ от несъстоятелност през последните два месеца на годината, при условие че бизнесът може да използва финансовите линии на държавата.

„Вярвам, че за засегнатите сектори (...) ние - чрез помощта през ноември и декември, създадохме възможност икономическите последици да останат в управляеми граници“, допълва Алтмайер.

Правителството очаква икономиката да се свие с 5,9% през 2020 г. и да нарасне с 4,4% през 2021 г.

Източник: investor.bg