Германия изпрати не особено окуражаващи сигнали към цялата еврозона, след

...
Германия изпрати не особено окуражаващи сигнали към цялата еврозона, след
Коментари Харесай

Германия на прага на рецесията

Германия изпрати не изключително окуражаващи сигнали към цялата еврозона, откакто разгласи данни, отчитащи стесняване на стопанската система през четвъртото тримесечие на 2022 година. Може да се каже, че рисковете от криза несъмнено не са избегнати.

Първата публична оценка за развиването на стопанската система на Германия през последното тримесечие на предходната година, която се очакваше с огромно неспокойствие, съумя да разсъни призрака на рецесията. Подробните числа се чака да бъдат оповестени от Федералната статистическа работа " Дестатис " (Destatis) на 24 февруари и ще бъдат следени деликатно от анализатори в цяла Европа.

А в случай че бъде записано понижаване на брутния вътрешен артикул (БВП) и за тримесечието до края на март, това би означавало криза във водещата европейска стопанска система, написа италианското издание " Мъни ".

Възниква въпросът за какво Германия е завършила 2022 година без напредък и какво предизвестие насочва това за цяла Европа?

Германската стопанска система се е свила ненадейно през последното тримесечие на 2022 година на фона на високите цени на газа и нарастването на финансовите разноски, което е довело до спад на търсенето.

Брутният вътрешен артикул (БВП) се е намалил с 0,2 на 100 сред третото и четвъртото тримесечие на 2022 година, което е мощно закъснение по отношение на растежа с 0,5 на 100 през предходното тримесечие и е под упованията на анализатори, интервюирани от Ройтерс.

" След като немската стопанска система се оправи добре през първите три тримесечия макар сложните условия, през четвъртото тримесечие стопанската система леко се е свила ", разгласи " Дестатис ".

Спадът през последните три месеца на годината значи, че криза - две поредни тримесечия на понижаване на Брутният вътрешен продукт - става все по-вероятна, защото редица специалисти плануват стопанската система да се свие и през първото тримесечие на 2023 година.

Според министерството на стопанската система обстановката в Германия би трябвало да се усъвършенства от пролетта нататък. Миналата седмица немското държавно управление преразгледа към покачване икономическите си прогнози за 2023 година и планува напредък с 0,2 на 100 на Брутният вътрешен продукт по отношение на есенните прогнози за спад от 0,4 на 100.

Някои индикатори от последните седмици фактически сочат повишено доверие измежду германците в развиването на стопанската система предвид на по-меката зима и цялостните газови складове, което на практика отстрани риска от дефицит през отоплителния сезон. Цените на едро на суровините са се намалили до рекордно ниски нива, повишавайки вярата инфлацията да се забави по-рано от предварителнo предстоящото. 

Търсенето обаче е намаляло, защото непрекъснато покачващите се цени не престават да удрят потребителите. Такава наклонност се следи и в Швеция, чиято стопанска система ненадейно се е свила през четвъртото тримесечие, съгласно данните на националната статистическа работа.

Германските производители записват спад на поръчките, макар че производството се поддържа от огромното закъснение при предходните поръчки и премахване на компликациите по веригите за доставки.

Сигналите, които идват от водещата европейска стопанска система, не наподобяват обнадеждаващи за цялата еврозона.

Какъв сюжет чака Германия и еврозоната?

Най-голямата стопанска система в еврозоната бе наранена по-тежко от другите европейски страни от повишението на цените на газа поради огромното си промишлено произвеждане.

По-високите лихви и цени съгласно най-хубавия сюжет ще се задържат през първата половина на 2023 година, уточни Франциска Палмас, старши икономист за Европа в " Кепитъл икономикс " (Capital Economics), цитира дир.бг.

ЕЦБ е решена да се оправи с нарастването на цените с по-строг метод и тази седмица усили с нови 50 базисни пункта водещите си лихви, продължавайки да следва най-агресивната политика в историята си.

Несигурността, която носят данните от Германия, е явен сигнал, че цялата еврозона остава във властта на високите цени и към момента нежния напредък.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР