Германия има двама нови милиардери, след като един от най-скъпите

...
Германия има двама нови милиардери, след като един от най-скъпите
Коментари Харесай

Онлайн магазин за коли втора ръка направи двамата си основатели новите милиардери на Германия

Германия има двама нови милиардери, откакто един от най-скъпите старт-ъпи в Европа излезе на фондовия пазар. Компанията Auto1, която се занимава с онлайн продажби на коли втора употреба, е направила първично обществено предложение на акции (IPO) на 4 февруари.

Благодарение на него компанията е набрала 1,8 милиарда $, като пазарната ѝ капитализация към този момент доближава 10,5 милиарда $.

Основателите на компанията Хакан Коч и Кристиан Бертерман може да бъдат посочени като най-големите печеливши от IPO-то на Auto1. Двамата имат по към 12% дял в компанията, която през 2019 година е продала 600 000 коли.

Това трансформира Коч и Бертерман в милиардери с чисто благосъстояние от 1,3 милиарда $ за всеки от тях, съгласно цената на акциите към края на търговията в понеделник, написа Forbes.

Компанията Auto1 е учредена от тях през 2012 година, като допреди дебюта на борсата тя е съумяла да притегли от вложители 2 милиарда $. С най-голямо влагане от тях е японският милиардер Масайоши Сон посредством неговия SoftBank Vision Fund.

Днес той е най-големият акционер в сдружението с дял от близо 17%, оценен на 1,8 милиарда $.

През 2020 година Auto1 се трансформира в най-скъпият старт-ъп в Германия. От основаването си до момента компанията е продала над 2 милиона автомобила втора употреба в общо 30 европейски страни. През 2019 година облагите ѝ възлизат на 3,4 милиарда евро.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР