Германия е само на крачка от легализирането на канабиса. Нов

...
Германия е само на крачка от легализирането на канабиса. Нов
Коментари Харесай

Скучната революция: Най-силната икономика в ЕС ще легализира канабиса

Германия е единствено на крачка от легализирането на канабиса.

Нов законопроект, в който са планувани огромни промени, ще даде зелена светлина на потреблението и продажбата на трева в най-голямата европейска стопанска система, оповестява CNBC.

Министърът на опазването на здравето Карл Лаутербах съобщи, че проектите към този момент са получили " доста положителни мнения " от Европейската комисия, изпълнителният орган на Европейски Съюз и добави, че се чака законопроектът да бъде импортиран до края на март или при започване на април.

" Скоро ще представим работещо предложение, т.е. такова, което подхожда на европейското законодателство ", съобщи Лаутербах след месеци на усилени диалози с Брюксел.

До 30 грама за персонална приложимост

През октомври държавното управление разгласява проектопредложения за узаконяване на канабиса за възрастни, които целят да подобрят публичното здраве. Лаутербах упорства, че предложенията ще бъдат прегледани в Бундестага, единствено в случай че са съвместими с правото на Европейски Съюз.

Съгласно проектите канабисът към този момент няма да се класифицира като опиат, а на жителите над 18 години ще бъде позволено да носят до 30 грама за персонална приложимост. Потребителите също по този начин ще могат свободно да отглеждат до три растения вкъщи, а лицензирани магазини и аптеки ще могат да продават артикули от канабис.

Ако бъде утвърден от Народното събрание, законопроектът може да бъде прибавен поетапно доникъде на 2024 година Той ще трансформира Германия в най-големия контролиран народен пазар на канабис в света и в първата страна в Европейски Съюз, която ще позволи комерсиалната му продажба - с евентуално огромни последствия за целия Европейски Съюз.

1 май – денят на огромната смяна

" Ако мога да се доверя на източниците си в държавното управление, първата смяна ще настъпи през май ", съобщи Щефен Гайер, шеф на Hanf Museum, берлински музей на конопа, който той дефинира като " сърцето на немското придвижване за заверка през последните 30 години ".

" 1 май ще се преглежда като деня, в който Германия легализира канабиса за персонална приложимост ", декларира Гайер пред CNBC, като отбелязва, че легализацията с комерсиална цел евентуално ще последва идната година. " Сигурен съм, че канабисът в Германия ще се трансформира в история на триумфа. Бъдещето е зелено. "

Легализирането на канабиса е една от поредицата обществено прогресивни политики, препоръчани от трипартийното съдружно държавно управление на канцлера Олаф Шолц, което ръководи от 2021 година след 16 години консервативно ръководство на някогашния канцлер Ангела Меркел.

През 2021 година към 4 милиона души в Германия са употребявали канабис, а една четвърт от всички младежи на възраст сред 18 и 24 години в страната са го опитвали, съгласно Лаутербах, който е уверен, че задачата на измененията е да се усили публичният надзор и да се понижи престъпността, обвързвана с опиати.

" Правителството сега е най-откритото по тази тематика ", счита Мартин Ходоровски, акаунт управител в Tom Hemp's, основан в Берлин търговец на дребно на канабидиол (CBD).

CBD е дейна, само че не и пристрастяваща съставна част на канабиса, получена от конопеното растение. Продажбата му е законна в Германия от 2017 година, при изискване че наличието на тетрахидроканабинол (THC) - главната психоактивна част на канабиса - е под 0,2 %. В същото време продажбата на други артикули от трева е неразрешена.

" Шансовете за нас като немска компания са най-високите от десетилетие насам ", съобщи Ходоровски, който приветства вероятността за по-стабилна рамка за доставчиците и потребителите на артикули от канабис.

Според изследване на университета " Хайнрих Хайне " в Дюселдорф от 2021 година, че легализирането на растението може да сътвори 27 000 нови работни места и да донесе спомагателни 4,7 милиарда евро (5 милиарда долара) годишно под формата на данъчни доходи, социалноосигурителни вноски и спестявания от наказателно гонене.

" Това е най-скучната гражданска война, която в миналото ще разпознаете ", споделя Гайер, като прибавя, че новите работни места може да са по-близо до 35 000. " Хората просто се пробват да бъдат естествени. Тези работни места се правят и през днешния ден, само че без да се заплащат налози, без да се заплащат обществени осигуровки ".

Тънката граница на регулацията

Правителството обаче би трябвало да премине през тънка граница, с цел да изготви законопроект, който да е съгласуван със законите на Европейски Съюз, интернационалните контракти за опиатите и опасенията за публичното здраве.

Европа от дълго време е възприела закостенял метод към легализирането на тревата, а регламентът на Европейски Съюз изисква от страните членки да подсигуряват, че продажбата на противозаконни опиати, в това число канабис, е " наказуема с ефикасни, пропорционални и възпиращи наказателни наказания ".

Плановете биха били несъвместими и с интернационалните контракти, в това число Единната спогодба на Организация на обединените нации за наркотичните субстанции от 1961 година, макар че страни като Канада и Уругвай не са се сблъскали със съществени последици, откакто са минали към узаконяване на опиата.

Министерството на здравеопазването отхвърля да разкрие пред CNBC детайлности за оферти законопроект. Но предварителните документи сочат, че ще се издаде декларация за пояснение, с цел да се потвърди, че легализацията ще подкрепи отбраната на младежта и битката с трафика на опиати.

" Германското държавно управление ще потвърди, че нямаме противозаконна приложимост, а контролираме законната приложимост ", допуска Гайер.

Шенгенското пространство, на което Германия е член, също не разрешава вноса на противозаконни опиати. Това значи, че страната ще би трябвало да потвърди, че може да създава задоволително количество на вътрешния си пазар, без да подкопава политиките по отношение на възбраната на опиати на своите съседи.

Как ще реагира медицинският пазар

Предложенията на Берлин също по този начин ще би трябвало да потвърдят, че няма да нарушат добре открития пазар на здравна марихуана в страната.

Продажбата на медицински канабис е позволена в немските аптеки от 2016 г, само че остават бариери за нахлуване на пазара, в това число разноските. Някои медицински експерти предизвестиха, че легализирането на опиата за развлекателна приложимост може да увеличи рисковете за пациентите, които може да прибегнат към самолечение.

" Пациентите, които не могат да си разрешат медицински канабис, могат да се самолекуват без медицински рекомендации. Според нас това несъмнено би трябвало да се избегне ", изяснява Йоханес Галоа от Германската асоциация на фармацевтичните компании за канабиноиди. Все отново, по-широкото приемане на канабиса от обществото би могло да помогне за унищожаване на стигматизацията на опиата и за по-доброто разбиране на неговите медицински изгоди, отбелязва Галоа.

Ефектът на доминото

Плановете идват в миг, в който легализацията на канабиса попадна в центъра на нов спор. През последното десетилетие Канада, Уругвай и Тайланд пристъпиха към узаконяване на опиата.

Когато обаче приказваме за най-голямата стопанска система в Европейски Съюз, това евентуално може да отвори вратата за сходни промени в други европейски страни.

Лаутербах към този момент назова проектите на Германия " модел за Европа ".

" По-голямата част от европейските страни не желаят да вървят в тази посока. Но никой не би си помислил преди 10 години, че Германия ще тръгне към узаконяване на канабиса ", споделя Франьо Гротенхермен, създател и изпълнителен шеф на Международния алианс за канабиноидни медикаменти, основано в Кьолн здравно сдружение.

Съседните Люксембург и Чехия към този момент предложиха проекти за узаконяване на канабиса за приложимост от възрастни. В Австрия, Италия и Испания притежаването на дребни количества от опиата за персонална приложимост също към този момент не е закононарушение.

Малта, най-малката страна членка на Европейски Съюз, през 2021 година стана първата в блока, която легализира персоналното владеене на опиата и позволи частни " клубове за канабис ".

" Германия може да бъде пионер и да провокира резултата на доминото в това отношение ", сподели Галоа.

Настроенията, че сходни стъпки в Европа биха могли да ускорят и либерализирането на международния пазар на канабис, са оптимистични, изключително за най-голямата стопанска система в света, където използването на канабис за забавление и за медицински цели към този момент е законна в няколко американски щата.

" Целият бизнес с незаконни опиати ще се разпадне от единствено себе си, откакто Съединени американски щати трансформират настроенията си на федерално равнище ", безапелационен е Гайер.

" 80 милиона германци са положително начало, само че това не е краят на историята ", добавя той.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР