Германия е подкрепила исканията за налагане на санкции върху вноса

...
Германия е подкрепила исканията за налагане на санкции върху вноса
Коментари Харесай

Германия е подкрепила исканията за налагане на санкции върху вноса на уран от Русия: POLITICO


Германия е подкрепила настояванията за налагане на наказания върху вноса на уран от Русия и други елементи от гражданската нуклеарна промишленост на Владимир Путин като ответна мярка за нахлуването му в Украйна, оповестиха за POLITICO петима дипломати от Европейски Съюз.

Подобен ход може да засегне доставките на уран, който зарежда издигнатите в Русия енергийни реактори на блока, както и новите нуклеарни планове, ръководени от съветския филиал на " Росатом " за Западна Европа, основан в Париж.

Четирима от дипломатите обявиха, че санкционирането на съветската нуклеарна промишленост е било разисквано на среща с посланиците на Европейски Съюз и Комисията по-рано тази седмица, като Полша и балтийските страни са били водещи в апелите за деяние.

 

 

" Посланикът на Германия разгласи в сряда новата позиция на Берлин, който освен не е срещу петролните наказания, само че и интензивно поддържа последователното прекъсване на петрола, а освен ограничение на цените, и възбраната на съветския уран ", съобщи един от дипломатите на Европейски Съюз.

Фактът, че Германия, която е икономическата мощ на Европейски Съюз, се причисли към самодейността, я прави доста по-вероятна. Широк кръг от членове на Екологичен потенциал също желаеха нуклеарната енергетика да бъде включена в глобите на Европейски Съюз.

" За германците, австрийците и други страни е значимо Европейски Съюз да понижи енергийната си взаимозависимост от Русия. Това включва и възбрана на вноса на съветски нуклеарни горива. За тях това е съвсем безсмислено ", споделя посланик от Европейски Съюз.

 

 

Европейската комисия работи по оферти за шести пакет от наказания против Русия, измежду които евентуално има и ограничения, ориентирани към петрола. Очаква се детайлностите да бъдат разисквани със страните от Европейски Съюз през идващите дни, защото европейските държавни управления се стремят да засилят натиска върху Путин, като пресечен приходите от износа на сила, с които се финансира нашествието му в Украйна.

Все още не е ясно в какъв период ще бъдат наложени наказания върху вноса на нуклеарни артикули в Европейски Съюз.

 

 

Очаква се санкционирането на основаното в Париж дъщерно сдружение на " Росатом " да бъде изключително сензитивен въпрос за новоизбрания френски президент Еманюел Макрон. Франция има огромен бранш на нуклеарната енергетика и си сътрудничи тясно с Росатом по няколко плана посредством отчасти държавната компания EDF.

 

" Някои страни се тормозят за нуклеарната сигурност ", сподели един от високопоставените дипломати на Европейски Съюз. " Необходими са избрани защитни ограничения. Но сигурно има неща, които могат да бъдат глобени и които не са директно свързани с нуклеарното съдействие. "

 

Но всяка стъпка против съветската нуклеарна промишленост няма да бъде безболезнена за европейците. Европейски Съюз внася съвсем целия си уран от страни отвън блока. Около 20 % от тях идват от Русия, което я прави вторият по величина снабдител за Европейски Съюз след Нигер.
 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР