ГЕРБ взимат 63 места като първа политическа сила, спечелила 25.33%

...
ГЕРБ взимат 63 места като първа политическа сила, спечелила 25.33%
Коментари Харесай

Възможните коалиции в новия парламент. Ще има ли управление?

ГЕРБ взимат 63 места като първа политическа мощ, спечелила 25.33% от гласовете. 53-ма депутати ще имат от " Продължаваме промяната ", които се подредиха на второ място с 20.20%. На трето място са от Движение за права и свободи с 13.76% от гласовете и 41 депутати. С 10.17% четвърти са от " Възраждане ", които към този момент ще имат 27 народни представители. От Българска социалистическа партия ще имат 24 места, откакто получиха 9.30% от гласовете. " Демократична България " и " Български напредък " се чака да получат надлежно 19 и 13 депутатски места, откакто получиха надлежно 7.44% и 4.62% от гласовете. 

Кои са вероятните комбинации? 

ГЕРБ ще вземат първия мандат за сформиране на държавно управление, както планува Конституцията. От Българска социалистическа партия, " Продължаваме промяната " и " Демократична България " отхвърлиха да вземат участие в сходно ръководство, което затваря доста евентуални порти за ГЕРБ.

С 63-ма депутати, Борисовата партия ще има потребност още от 58 народни представители, с цел да получат болшинство. Възможни сътрудници ли са Движение за права и свободи? До този миг придвижването постоянно е било в сянка, съгласно спекулации, въпреки че публично се отхвърля двете партии да работят дружно. Движение за права и свободи би помогнало на ГЕРБ да се приближи до болшинство в Народно събрание със 104 депутати, само че към момента са нужни 17 народни представители, които биха могли да дойдат от " Възраждане ". Именно това е и най-спряганата сега коалиция. От " Български напредък " също обявиха подготвеност да вземат участие в диалози с ГЕРБ. При този вид 104-те депутати на ГЕРБ и Движение за права и свободи обаче нямат нужното болшинство. 

Вторият мандат ще отиде в ръцете на " Продължаваме Промяната ", които разполагат с 53-ма народни представители. За да получи болшинство, партията на Кирил Петков и Асен Василев би трябвало да откри още 68 депутати. Друг сътрудник Политическа партия има в лицето на " Демократична България ", което стопява тези 68 народни представители на 49 - извънредно незадоволително. 

На който и да бъде връчен третият мандат за сформиране на държавно управление, доста мъчно може да се откри работеща формула за лъчение на устойчиво ръководство. 

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР