ГЕРБ възвръща електоралната си преднина при намаляване на относителната тежест

...
ГЕРБ възвръща електоралната си преднина при намаляване на относителната тежест
Коментари Харесай

ГЕРБ излизат пред БСП с 4.5% според Алфа Рисърч

ГЕРБ възстановява електоралната си преднина при понижаване на относителната тежест на Българска социалистическа партия. Това демонстрират данни от последното изследване на " Алфа Рисърч ".

През последните седмици, залагайки на акция на триумфите и на анти-БСП мобилизацията, ГЕРБ съумява да обезврежда в електорален проект вредите от имотните кавги.

Така ръководещата партия приключва акцията с задатък от 4.5 пункта пред Българска социалистическа партия. Дни преди вота ръководещите се употребяват с поддръжката на 31.1% от решилите да гласоподават против 26.6% за Българска социалистическа партия.

В изследването се отбелязва, че социалистите не са съумели да наложат в акцията си нови тематики, отвън тази за предварителните избори.
 Избирателите на ГЕРБ отдавали повече тежест на евровота
Избирателите на ГЕРБ отдавали повече тежест на евровота

Екзакта предизвестява, че колебаещите се ще решат резултата

Общо 58% от бълагрите остават лоялни на партията, на която обичайно симпатизират и са взели решение още преди началото на акцията.

Почти всеки втори интервюиран обаче прави избора си през акцията. 15% в последните 2-3 седмици, а още 27% декларират, че последните няколко дни преди вота ще бъдат определящи за техния избор.

Според проучването за последните дни са отсрочили решението си най-вече най-младите гласоподаватели и жителите на огромните градове.

Отбелязва се леко активизиране на гласоподавателите решилите да гласоподават - до 35-36%. Запазва се обаче наклонността към по-ниска изборна интензивност на Евроизборите спрямо националните.

Очаква се до урните да отидат малко над 2.1 млн. души.

 Снимка 424816
Източник:

Изследването, извършено с аналог на интегралната бюлетина, открива една самобитна " софтуерна загуба " на няколко % от Българска социалистическа партия, които отиват към " Коалиция за България ".

Сформираната към АБВ коалиция завършва акцията с 3.2% измежду решилите да гласоподават, 80% от които са някогашни гласоподаватели на Българска социалистическа партия. Движение за права и свободи приключва като трета политическа мощ с поддръжката на 13.1% от решилите да гласоподават.

Вътрешна македонска революционна организация резервира позициите си от преди месец и с 6.0% от твърдо решилите заема четвъртата позиция. Сериозната конкуренция в тази ниша от Воля. Марешки притегля вниманието на част от някогашните гласоподаватели на Обединените патриоти.

" Барометър " изпраща четири партии в Екологичен потенциал

Евродепутати ще излъчат ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Вътрешна македонска революционна организация

" Воля " приключва акцията с поддръжка от 4.9% от твърдо решилите да гласоподават и значителен дял евентуални симпатизанти, оставили решението си за последните дни.

Сред колебаещите се до последно са и десните гласоподаватели, които са съществена електорална база на " Демократична България ".

В края на акцията обединяването сред ДСБ, " Да, България " и " Зелено придвижване " получава 4.2% поддръжка измежду решилите да гласоподават.
 Медиана: Не може да се предвижда - резултатите са в стохастична грешка *
Медиана: Не може да се предвижда - резултатите са в стохастична грешка*

Според данните 22% от гласоподавателите регистрират пазаруване на гласове в техните обитаеми места
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР