ГЕРБ-СДС предлага създаване на Временна комисия за меморандума с Gemcorp

...
ГЕРБ-СДС предлага създаване на Временна комисия за меморандума с Gemcorp
Коментари Харесай

Бламираха ГЕРБ-СДС за парламентарно разследване на Gemcorp и IP3 Corporation

ГЕРБ-СДС предлага основаване на Временна комисия за меморандума с Gemcorp и IP3 Corporation. Това разгласи ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова от парламентарната естрада при започване на пленарното съвещание.

" От името на нашата парламентарна група, ползвайки основанията в правилника, сме предложили краткотрайна комисия за меморандума за 1 милиарда $ ", сподели още Атанасова.

Според нея този меморандум е провокирал доста въпроси, а към момента Народното събрание няма изясненост каква е задачата му. " Предлагам да създадем Временна анкетна комисия, която да откри всички обстоятелства и условия ", сподели Атанасова.

На 23 март в наличието на министър-председателя Кирил Петков министърът на енергетиката Александър Николов подписа Меморандум за съдействие с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. Документът регламентира съдействието сред страните по отношение на планирането и осъществяването на планове за произвеждане на чиста сила, различни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста сила, развиване на нуклеарната енергетика.

Няколко дни по-късно в собствен разбор „ Файненшъл таймс “ написа, че милиардер, подкрепян от глобения от Кремъл държавен производител на оръжие, е дал начална инвестиция на лондонски фонд, който към този момент разполага с активи за 1,2 милиарда $. Gemcorp Capital - основана в Мейфеър капиталова компания, фокусирана върху разрастващите се пазари, продължи да реализира покупко-продажби с присъединяване на съветски държавни компании, в това число несполучлив проект за ходатайство при продажбата на имунизацията против COVID-19 „ Спутник” V на Гана.

В пленарната зала Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия отвърна на ГЕРБ, че не е обикновено да се основава анкетна комисия за меморандум, който не натоварва нито една страна.

В последна сметка предлагането на ГЕРБ -СДС за включване в дневния ред на плана на решение за основаване на комисията беше отхвърлено.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР