ГЕРБ и Обединени патриоти са внесли законови промени, които по

...
ГЕРБ и Обединени патриоти са внесли законови промени, които по
Коментари Харесай

ГЕРБ и Обединени патриоти внесоха законови промени за гласуването на хората в карантина

ГЕРБ и " Обединени патриоти " са внесли законови промени, които по думите на Даниела Дариткова ще дадат опция на лицата, които са под карантина или в болница, да упражнят правото си на глас. Това разгласи самата председателка на парламентарната група на ГЕРБ на брифинг в Народното събрание.

Тя добави, че с съдружните им сътрудници имат подготвен законопроект, който да отговори на предизвикването осъществяване на избори в условия на изключителна епидемиологична конюнктура. По думите ѝ става въпрос за смяна в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние. Дариткова посочи, че ГЕРБ са дали пълномощия на Централната изборна комисия (ЦИК) да създаде правила за тази цел.

" Целта е лицата под карантина да упражнят правото си на глас. Затова ЦИК ще създаде правила по какъв начин ще гласоподават - с преносима урна или в специфични секции. В законопроекта предвиждаме и опция ЦИК да подсигурява здравна сигурност на всички участващи в изборния развой гласоподаватели, като обезпечи средства за самостоятелна отбрана както на членовете на секционните изборни комисии (СИК), по този начин и на участниците в изборите ", разгласи още Дариткова.

По думите в останалите страни опитът сочи, че наложително се вкарват специфични правила и протоколи, които да подсигуряват здравна сигурност.

" В текстовете, които сме внесли, се планува и опция жителите, чиито документи са с изтекли периоди, да могат да се разпознават пред СИК с тях. Предвидили сме и опция всички ограничения, които се подхващат от ЦИК, да се съобразят с мнението на Националния действен щаб, Националния имунизационен щаб и здравните управляващи, с цел да може да имаме оптималната бистрота и вземане предвид с експертното мнение на тези органи ", съобщи още доктор Дариткова.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР