Георги Свиленски обвини Кирил Петков, че казал: оттеглете закона и

...
Георги Свиленски обвини Кирил Петков, че казал: оттеглете закона и
Коментари Харесай

След 12-часов маратон до среднощ: Депутатите гласуват промен...

Георги Свиленски упрекна Кирил Петков, че споделил: оттеглете закона и ще ви дам кодовете на машините

 

Близо 12 часа продължи дебатът на второ четене по 16-те докладвани параграфа от законопроекта за промени в Изборния кодекс. Гласуването на текстовете ще бъде на последващо пленарно съвещание, разгласи заместник-председателят на Народното събрание Йордан Цонев (ДПС).

Заседанието беше прекъснато откакто се изчерпа описът със записалите се за изявления. Последен взе думата съпредседателят на " Продължаваме Промяната " Кирил Петков , написа dariknews.bg.

Мина среднощ в този значим спор за всички жители, тук въпросът е дали тези 12 часа бяха градивни и дали напреднахме с нещо, което си заслужава, заключи Петков. Отговорът е „ да “, счита той. Петков аргументира за какво маратонът в залата си е заслужавал, цитирайки думи на последовател, който написал, че им благодари, че се борят за честността на вота. Вашето водачество ни стимулира да излезем на площада във вторник и да ви покажем, че не сте сами, че ние също можем да се борим за честността на нашия избор, е написал още жителят, представен от Петков. 

Около 23:00 часа в петък вечер Стоян Таслаков от " Възраждане " изиска преустановяване на съвещанието, само че в залата нямаше кворум. Предложението поддържаха единомислещо 58 народни представители.
 
По време на полемиката, в отговор на апел от Мартин Димитров ( " Демократична България " ), Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) съобщи, че ще се бори протоколът от машината да остане, само че в това време ще се бори и да се преброят разписките от машината. 
Няма по какъв начин машината да издаде протокол,
в случай че сме заличили устройството, което записва гласовете, уточни Асен Василев от " Продължаваме Промяната ". Той означи, че разписките, които машината генерира, нямат отбрана, каквото бюлетините имат. 

Добрев го репликира, че не познава изборния развой, и уточни, че във всяка комисия има представители на партии, покровители, наблюдаващи. Няма по какъв начин да пристигна един Торбалан с напечатани у дома бюлетини и да ги вкара в урната, разяснява той.

Дебатите в Народното събрание за измененията в Изборния кодекс доведоха до остри разногласия и взаимни нападки сред досегашните съдружни сътрудници от Българска социалистическа партия и " Продължаваме промяната " /ПП/.

Депутатът от Българска социалистическа партия Георги Свиленски непосредствено упрекна някогашният министър председател и съпредседател на Политическа партия Кирил Петков в кражба на вота. " Два дни споделям за какво Българска социалистическа партия няма да го отдръпна. Защото откраднахте изборите, ето по тази причина Българска социалистическа партия няма да отдръпна закона. Защото вашия съпредседател и някогашен министър председател (Кирил Петков, бел.ред.) пристигна и сподели оттеглете закона и ще ви дам кодовете.
Кой е той, че да държи кодовете на машините
в България? Ако продължавате на следващия ден ще ви кажа и други работи.Внимавайте какво говорите, внимавайте какво вършиме с Българска социалистическа партия, тъй като това, че стоим и мълчим не значи, че не можем да приказваме. Сега споделих единствено първото изречение, на следващия ден очаквайте второто, сряда и четвъртък - довършека. От вашата парламентарна група ще останете единствено 15 индивида ". Това сподели Георги Свиленски откакто депутати от Политическа партия и " Демократична България " упрекнаха Българска социалистическа партия в предпочитание да ликвидира машинния избор.

В дебата се включи персонално и самият Кирил Петков , който се закани да съди Свиленски. " Дадох ви опция да поправите една неточност, която мисля, че вие неумишлено сте създали. Но с вашето изявление в този момент аз мисля, че вие сте подготвен да излъжете хората в тази зала. Следващата седмица ще подам иск против вас, както подадох и против господин Борисов. Всеки, който лъже за толкоз значими неща, би трябвало да понесе своята отговорност и българският съд ще бъде съдия за продължение на тази тематика ", сподели Кирил Петков.

Отговорът на Свиленски не закъсня и той насочи ново предизвестие към Петков с думите: Нали знаете кой настава мотиката два пъти по един и същи метод? Защо го вършиме? Никога не съм си измислял и не съм приказвал погрешни неща от парламентарната естрада.

Депутатът от ПГ на ГЕРБ Тома Биков прикани Петков да не прави дуплика на Свиленски, тъй като ще задълбочи казуса, който явно не осъзнавал.

" Това, което се чу през днешния ден, което сподели Свиленски, е скандално и сигурно не е в изгода за връщане на доверието в изборния развой. Обвинението към вас, че сте осъществявал търговия с въздействие граничи с надалеч по-сериозни неща от един парламентарен спор ", акцентира Тома Биков.

Гласуването на измененията в Изборния кодекс остана за идната седмица.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР