Георги Пеев е част от онова поколение български футболисти, които

...
Георги Пеев е част от онова поколение български футболисти, които
Коментари Харесай

Георги Пеев: Милошевич трябва да надмине успехите на Мъри

Георги Пеев е част от това потомство български футболисти, които донесоха последните наслади и триумфи с националния тим - присъединяване на Евро 2004 в Португалия. Кариерата му минава през Локо София, Динамо (Киев), Амкар Перм и други В момента Пеев прави първи стъпки като футболен управител и следи доста детайлно протичащото се в родния футбол. Той се съгласи да даде особено изявление за " Тема Спорт ".
 Ето каква заплата ще получава Милошевич в Левски
Ето каква заплата ще получава Милошевич в Левски

Сираков и Боримиров водели договарянията

Жоро, правиш първи стъпки като футболен сътрудник...

- Да, аз бях наясно, че постоянно ще остана във футбола, само че си бях сложил за цел да направя по този начин, че да имам задоволително време за фамилията и за възпитанието на децата си, което е моят главен приоритет. Поради тази причина изрично отхвърлих опцията да бъда треньор. Така взех решение да стана футболен сътрудник. Началото е мъчно, още повече, че моите контакти са в Русия и Украйна, а там войната промени доста нещата. В Русия вносът е много стеснен. Обстановката не разрешава доста прехвърляния. В Украйна падна качеството, доста играчи отхвърлят да минават в тимове от тези страни, само че се надявам скоро всичко това да свърши.

Ние почитателите, които сме гледали няколко разнообразни генерации, обичаме да се връщаме с носталгия към по-близко и далечно минало и да споделяме " Ех, едно време какви футболисти имаше ". Колко мъчно е в този момент за един прохождащ управител?

- Изхождайки от това, че в последните години националният тим не записва никакви триумфи, в действителност е мъчно, тъй като ползата към български играчи спада. Още повече, че и в евротурнирите нямаме някакви кой знае какви триумфи. Това прави задачата още по-тежка. Качествени футболисти по принцип има. И то доста положителни, млади, само че за жалост, когато един състезател покаже прогрес и бързо развиване му се поставя цена до небесата и това прави задачата още по-невъзможна. А като цяло предпочитание от задгранични тимове за млади и перспективни момчета, не липсва.

Много обсъждана тематика е и тази за чужденците в родния шампионат. Ти също си бил чужденец в друго състезание. Какво мислиш по въпроса?

- Това е комплицирана и деликатна тематика, по която всеки има своето мнение. Аз ще ви дам обаче един образец с Русия. Когато аз отидох там, наредбите бяха, че право да играят имат 7 чужденци и 4 руснака. Впоследствие го направиха 6 чужденци и 5 руснака, като презумпцията бе да се вдигне класата на локалните състезатели и респективно на националния тим.

Резултатите обаче демонстрираха друго. Оказа се, че националният тим реализира по-добри резултати в първия случай. Те станаха даже полуфиналисти на европейското състезание през 2008-а, когато не бе понижена броя на чужденците.
 БФС се сети за Георги Пеев
БФС се сети за Георги Пеев

От централата честитиха рождения ден на някогашния национал

И обяснението бе, че при по-малка квота за руснаци в тимовете, те имат по-голям тласък и се стремят да държат по-високо равнище, а по-късно се отпускат и формата им спада, защото знаят, че те ще играят, каквото и да стане, тъй като такива са наредбите. Ще кажа и нещо друго - по наше време, а и преди този момент не е имало правила от вида да играят примерно двама до 21 годишна възраст. Играеше този, който е най-добре квалифициран. Нима мен, Бадема, Бербатов, Стилян, Мартин някой ни е пускал, тъй като това са били условията? Не! Ние си печелехме място на терена с доста работа и непримиримост.

Какво пречи тогава на младите в този момент?

- Моето мнение е, че децата в този момент упражняват на доста по-добри условия и терени, в сравнение с сме упражнявали ние. На първо място са нужни треньори, които знаят по какъв начин да водят подготвителния развой и да построяват състезатели за професионалния футбол. Другото значимо изискване е да се ограничи въздействието на родителите в спортно-техническия развой. Те би трябвало да възпитават човешки полезности в детето, само че да не се бъркат в построяването му като състезател.

А какво се случва у нас? Бащи и майки седят на тъча, дават инструкции, спорят с треньори. Детето вижда всичко това и губи почит към треньора. Започва да дава отговор, не слуша, не извършва. Аз съм запомнил едни думи на брат ми (б.а. - Даниел Пеев - някогашен състезател на Локо (Сф), Левски, Славия, Родопа, Пирин, Осиек), който споделяше в България на стадиона имаме 22-ма на терена, които " не схващат от футбол " и цялостни трибуни с футболни потенциали.

В Амкар си работил с Миодраг Божович. Той бе измежду обсъжданите имена за нов ментор на Левски преди сините да се спрат на Саво Милошевич. Какво ти е мнението по въпроса?

- Той преди всичко е неповторим човек и прелестен психолог. Това е най-силното му качество. При него футболистите упражняват и излизат на терена с голямо наслаждение. Ние и до момента поддържаме доста близки връзки. Зарадвах се, когато прочетох името му, само че може би не се е стигнало до съответни диалози с него, тъй като си мисля, че щеше да ме потърси и да ми каже. Само времето можеше да покаже дали Божович щеше да се оправи, само че е хубаво, когато такива огромни имена се спрягат за треньори в България. Все отново той се е потвърдил и в Цървена звезда, където става първенец с рекордна разлика.

Станимир Стоилов доста подвигна летвата на " Герена ", ще успее ли новият треньор да отговори на това?

- За новият треньор ще е мъчно, тъй като публиката напълно справедливо доста обича Мъри Стоилов и новият треньор ще би трябвало да се абстрахира от това и да опита освен да реализира неговите триумфи, а и да ги надмине.

Следиш ли какво става в Локо (София)?

- Да, несъмнено. Жалко е, че се стигна до това напрежение в последните седмици. Иван Василев пое тима в доста тежки времена. Ясно е, че той не разполага с финансовите благоприятни условия на други български предприемачи. Той обаче възроди тима, завърнахме се в елита и несъмнено той не заслужаваше тези обиди. Да, почитателите живеят с любовта към тима, само че не се интересуват доста по какъв начин се намират пари, а за тях е значим резултатът. На всички ни се желае Локомотив да е по-напред в класирането, само че това не е толкоз елементарно и би трябвало да се демонстрира схващане.

Интригата в шампионата през тази година е много сериозна. Вдигнахме равнището или се изравниха силите?

- Хубавото е, че в елита навлязоха доста млади треньори, които демонстрират положителни резултати. И Томаш, и Сашо Тунчев, и Христо Янев... Да, тимовете им от време на време лъкатушат и не постоянно се получава най-хубавото, само че това е обикновено за България, където единствено Лудогорец демонстрира неизменност, само че те са с високи финансови благоприятни условия. През тази година разградчани направиха крачка обратно и силите се изравниха. Това обаче е обикновено. Все отново те са към този момент 11 пъти подред първенци. Да поддържаш такова високо равнище при съществуването на ЦСКА и Левски е ужасно достижение, само че при тях не се усеща този апетит за триумфи. Затова считам, че в случай че ЦСКА успее да завоюва купата, това ще е добре и за Лудогорец, тъй като още веднъж ще се ускори упоритостта в техните играчи. Това ще е добре за българския футбол. А и ЦСКА през тази година го заслужава.

За край - какво ти е мнението за националния тим и борбата на Димитър Бербатов за БФС?

- За националния тим няма какво толкоз да кажа, тъй като моментът е сложен. Всички виждаме резултатите. Хубавото е, че се дава път на млади момчета. Дано се прояви самообладание, а тези момчета да имат упоритост, религия и блян да се развиват. Относно борбата за БФС - тя е жестока. Аз съм доста огромен другар със Стилян и постоянно приказваме с него. Те имат предпочитание да трансформират доста неща на всички равнища. Уважавам доста Боби Михайлов, само че считам, че е време за смяна. Виждаме, че резултатите не са положителни и би трябвало да се даде път на различен.
 Левски е наказвал всичките си съперници през сезона
Левски е наказвал всичките си съперници през сезона

Впечатляваща статистика
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР