Георги Гаджев, треньор на мъжкия отбор на Локомотив Никола Нанов,

...
Георги Гаджев, треньор на мъжкия отбор на Локомотив Никола Нанов,
Коментари Харесай

Георги Гаджев за мачовете в Никозия: Много полезен турнир между 4 равностойни отбора

Георги Гаджев, треньор на мъжкия тим на Локомотив Никола Нанов, приказва пред клубния уебсайт за присъединяване в третото издание на интернационалния шампионат Nicosia Waterpolo Cup. Трикратният следващ първенец на България раздели третото място дружно с първенеца на Израел АСА (Тел Авив), победител в миналогодишното издание на надпреварата. Трофеят завоюва Апоел (Никозия) – първенец на Кипър, а втори остана тимът на КОПЕ (Будапеща) – един от най-хубавите аматьорски отбори във втората лига на Унгария.

- Много съм удовлетворен от присъединяване ни в този шампионат - доста добре проведен, в който играха четири равностойни тима. Може да прозвучи малко необичайно, само че макар трите ни загуби, всичките пристигнали в последните минути на мачовете и с минимална разлика, имахме късмет даже да спечелим трофея. Това евентуално щеше да стане, в случай че бяхме съумели да създадем повече тренировки в цялостния си състав преди заминаването. Но по разнообразни аргументи това не се случи. Не играхме неприятно, на моменти даже сносно. Но направихме непростими неточности - и в нахлуване, и в отбрана. Искаше ми се и в плувно отношение да стоим малко по-добре, само че това също по този начин най-много зависи от постоянните тренировки. Накратко - станаха хубави мачове, в които пропиляхме своите шансове най-после. Полезен шампионат за нас и потребно и поучително присъединяване.

Турнирът се игра по новите правила, преди началото имаше лекция на сърбина Иван Ракович от Световната асоциация на ватерполните рефери по тематиката пред всички тимове и посетители.

Направихме положителни мачове, даже дуелът ни с коравите и доста технични унгарци от КОПЕ, приключил 13-15, по всеобщо мнение, бе избран за най-хубавия на шампионата.

Поведоха ни 6-3 в края на първата част, след това спечелихме втората с 4-3, а третата с 5-4 и четвъртата стартира при 12-13. Като преди този момент резултатът мина през 10-10 и 11-11. Е, отстъпихме в последна сметка с 2 гола (б.а. - 1-2 в последната четвърт), само че стана шоу и страховит мач с огромна конспирация и положителни осъществявания, като държа публиката в напрежение до последно.

Още по-голяма драма беше дуелът ни с Апоел, в който играят няколко доста положителни гръцки ватерполисти, измежду които се откроява Тодорис Хаджиодору. Дори и на 43 години той към момента е в доста добра форма и е един от най-славните гръцки играчи изобщо – два пъти европейски клубен първенец, притежател на два медала от международни шампионати, 11 пъти първенец на Гърция, играл на 4 олимпиади, изобщо същинска легенда и страховит състезател и човек. Поведоха ни с 5-2, само че в края на третата част към този момент бяхме напред с 8-5 и 8 секунди преди края на четвъртината получихме числено преимущество. В този миг взех втория си таймаут, който е и финален за мача съгласно новите правила, реализирахме зоната за 9-5 за нас. Последната част стартира с две светкавични зони за кипърците, стана небрежно 9-7, след това направихме потоп от нелепости, с цел да се стигне до 10-10, като пропиляхме 3 стопроцентови положения и от зона 8 секунди преди края ни направиха 10-11 – мъчителна загуба. Основната причина за този резултат си е у нас. За съдийството няма да приказвам, с цел да не прозвучи като опрощение.

Така се развиха нещата в първите два кръга на шампионата – ние и израелците от АСА паднахме по два пъти, а КОПЕ и Апоел взеха по две победи. Вече беше ясно, че дуелите от третия кръг в неделя сутринта КОПЕ – Апоел и Локомотив НН – АСА сигурно ще се повторят 4-5 часа по-късно в мачовете надлежно за първото и за третото място, които щяха да бъдат сред същите тимове. Затова срещите в неделя преди обяд бяха по-лежерни, без огромно напрежение и с мисъл за значимите следобедни конфликти. Използвах целия състав, много поиграха и най-младите и все пак се повтори познатата за нас на този шампионат картина - водехме с 9-8 и отстъпихме с 10-12. Но и ние, и израелците, го играхме този мач с мисъл за дуела за третото място, който ни предстоеше.

Малкият край на шампионата обаче не приключи. При резултат 1-4 за АСА в десетата минута на мача се развихри доста мощна стихия и доста мощен дъжд, дуелът бе спрян. Вятърът разбута всичко към басейна – навеси, чадъри, съдийската маса. Продължи повече от половин час и израелците оповестиха, че не могат да чакат повече, тъй като гонеха аероплан за завръщането си в Тел Авив. Организаторите оповестиха, че и двата тима разделят третото място. След още 15 минути изгря слънце, нещата към басейна се подредиха за финала, в който много изненадващо Апоел победи КОПЕ с 9-8. Това е първият трофей на домакините, пристигнал чак в третото издание на добре проведения шампионат.

Кипърците подвигнаха и друга купа – в конкуренцията „ Човек повече, човек по-малко “, в която тимовете играят по същата стратегия между тях, като първо има 10 зони за едните, след това 10 зони за другите. В това съревнование победихме унгарците, на които отбелязахме 7 пъти от 10 зони и израелците (6 гола от 10 разигравания). Но отстъпихме на Апоел – 5 от 10 против 6 от 10, който победи и другите два тима в тези забавни конфликти.

Турнирът приключи с прелестно празненство в един клуб, където беше и формалното награждаване.

Доволен съм от целия мъжки тим – с това присъединяване слагаме точка на един сполучлив за мъжкия ни тим сезон, в който станахме първенци за трети следващ път. И направихме това присъединяване в Кипър, което е доста значимо за нас. Искам да благодаря на целия тим в състав: вратари – Теодоси Стефанов и Алекси Кабанов, полеви играчи –Виктор Тодоров (капитан), Димитър Станков, Йордан Митов, Калоян Плакунов, Ангел Кюмурджиев, Валентин Григоров (той не игра в Кипър, тъй като е в САЩ), Ангел Стоянов, Траян Кръстев, Драго Димитров, Михаил Кънев, Никола Плакунов и Владимир Костовски. Благодаря, несъмнено, на клубното управление на Локомотив Никола Нанов, на мощния наставнически актив, който ни оказва помощ, както и на Столична община – фондация „ София – Европейска столица на спорта “ и на фондация „ Български спорт “, обезпечили по-голямата част от средствата, нужни за присъединяване ни в Никозия.

Разчитам, че съставът ни освен ще се резервира за идващия сезон, само че и ще се завърнат след дълго лекуване на травми съществени играчи като Емил Златков и Радослав Николов. Мартин Петров игра един сезон в Италия и не е оповестил пред нас проектите си за следващата година. Може да ни помогне съществено и при мъжете, и изключително при юношите старша възраст Йоан Йотковски, който беше при нас за последно през сезон 2017/2018. Убеден съм, че следващата година ще сме по-силни.

Резултати в Никозия

Локомотив НН – КОПЕ 13-15

Апоел – АСА 9-8

Локомотив НН – Апоел 10-11

КОПЕ – АСА 20-12

КОПЕ – Апоел 17-6

Локомотив НН – АСА 10-12

За 3-4 място

Локомотив НН – АСА преустановен във втората част при 1-4 заради мощна стихия

За 1-2 място

Апоел – КОПЕ 9-8
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР