Георги Господинов успя да обедини народа ни и да го накара

...
Георги Господинов успя да обедини народа ни и да го накара
Коментари Харесай

Божана Апостолова: Господинов успя да обедини народа ни и да го накара да се гордее

Георги Господинов съумя да сплоти народа ни и да го накара да се гордее. Сега всички би трябвало да му се поклонят. 

Това сподели в предаването " Един ден по шосето " в предаването на Радио " Фокус " Божана Апостолова, първи издател на Георги Господинов, след извоюваната от Господинов премия " Букър ".

" Когато Георги Господинов пристигна при мен в издателството с още четири-пет души, те всички бяха с ръкописи. Аз бях единственият човек, който издаваше българска литература и бях безусловно сигурна, че няма нищо по-важно от духовността. Тръгнах по тази дребна уличка, а в този момент целият български народ би трябвало да се поклони пред Господинов. Той написа превъзходни книги ", сподели Апостолова.

Издателят описа, че Господинов се е отличавал от останалите писатели с това, че е успявал да опише събтия, случки, душевността на своите герои по подобен метод, който никой различен не е могъл. 

" Някои хора още не могат да ми простят, че им върнах книгите и им споделих, че ще издам Георги Господинов, тъй като единствено неговият разказ ми хареса. Той превъзхождаше всички със стила си, който още в първия момент човек вдишва и му става прелестно, че
намира думи, които други не могат ", показа тя.

Апостолова счита, че на писателите през днешния ден им липсва изкуството да боравят с думите по най-хубавия метод, тъй че да изясняват в дълбочина възприятията на своите герои. 

" Това, което ме смущава в писателтие през днешния ден е, че нямат цветен, интелигентен, задушлив език. Те просто пишат, едвам се каже, че са писатели, а това не е задоволително. Господинов задава забавни въпроси. Неговият воин скитник пита какъв брой минало може да понесе един човек, а когато се сетите,ч е това минало е нашето бъдеще. Това минало, което сме го откраднали и като топка сме го засилили към бъдещето ", сподели още тя.

Писателката е безапелационна, че България се радва на едно доста надарено потомство писатели. Според нея Господинов е съумял да сплоти целият български народ и да го накара да бъде горделив с постигнатото в региона на литературата. 

" Аз съм от щастлива, че съм от писателите, които сътвориха едно надарено потомство пишещи. Много одобрявам Милен Русков, Здравка Евтимова и други Цяло потомство, с което България би трябвало да е горда. Моят обичан Радичков не получи " Букър ", а Господинов изправи цяла Бъглария на крайници.

Ние имаме една доста отрицателна линия да се самоплюем, постоянно отрицаталеното да е водещо в България. Той обаче направи обрантоното и за няколко часа всичко, което имахме се продаде. Сега печатницата работи за него ", сподели още Апостолова. 

Апостолова увери, че нови тиражи от книги ще има и прикани младите да четат, с цел да черпят ентусиазъм.

" Младите хора, виждайки по какъв начин трепетно се купува Георги Господинов, могат да се задълбочат в себе си и да напишат хубава литература ", прикани тя.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg