Геополитиката запазва мястото си в центъра на вниманието, инфлацията продължава

...
Геополитиката запазва мястото си в центъра на вниманието, инфлацията продължава
Коментари Харесай

Инфлацията вдига рязко наемите

Геополитиката резервира мястото си в центъра на вниманието, инфлацията продължава да бъде главно предизвикателство, зелените енергийно-ефективни здания остават на фокус, а търсенето на офиси се възвръща - това са някои от 10-те водещи прогнози на Colliers за ЦИЕ-6 през 2023 година

" Важно е да се означи, че растежът на Брутният вътрешен продукт в страните от Централна и Източна Европа ще намалее на половина през 2023 година, само че се чака да се форсира през 2024 година Въпреки това стопанските системи на страните от района остават едни от най-динамичните в тази част на света, което свидетелства за това, че вложенията, основаването на работни места и растежът на заплатите не престават да бъдат факт. Съответно търсенето на недвижими парцели би трябвало да остане устойчиво в дълготраен проект, макар че 2023 година най-вероятно ще е малко по-предизвикателна от общоприетото.

Трудно е да се предвиждат стопански сюжети за пазарите на парцели, защото геополитическата конюнктура е несигурна, само че се надяваме, че нашите 10 водещи прогнози ще дадат тенденция за това, което можем да чакаме през годината ", съобщи Доминика Йедрак, шеф пазарни изследвания за Полша и ЦИЕ в Colliers.
 
Геополитиката ще остане в центъра на вниманието

Виждаме, че ЦИЕ ще придобие доста по-голямо значение в международен мащаб, като Джордж Фридман декларира, че на фона на войната в Украйна центърът на тежестта в Европа се измества на североизток.

Силвиу Поп, Директор пазарни изследвания за Румъния и ЦИЕ в Colliers, споделя: " Случващото се е от доста по-голямо значение за Полша и балтийските страни. Предполагаме, че неговата съответност ще се популяризира от ден на ден и в по-централните и южните елементи на района. Засиленото внимание на Запада към ЦИЕ води до подсилване на демокрациите и стопанските системи в ЦИЕ, защото западният капитал ще се насочи повече към страни, които оферират постоянен декор за вложения на доста по-ниска цена от тази в развитите стопански системи. " Friend-shoring " беше по-скоро съвременна дума през 2022 година, а през 2023 година ще стане действителност.

Регистрира се закъснение, не криза

Прогнозите за страните от ЦИЕ-6  през 2023 година са по-скоро позитивни. МВФ чака закъснение на експанзията за района до 1,5%, което е по-малко от половината от темпа, следен през 2022 година (3,7%). Това е най-ниското равнище от съвсем десетилетие насам, в случай че изключим пандемичната 2020 година Във всяка страна съществуват характерни провокации - от политическия декор, през геополитически въпроси, до съответни макроикономически проблеми, само че рецептата за напредък към момента е налице и дълготрайните прогнози демонстрират, че ЦИЕ-6 пораства два пъти по-бързо от еврозоната.
 istock istock
Зелените здания са във фокуса на вниманието

Наемането на зелена и енергийно ефикасна постройка се трансформира в освен това от елементарна отметка, която фирмите и вложителите включват в отчетите си за акционерите, тя може да донесе действителни финансови изгоди. Следователно във всички страни от групата на ЦИЕ-6 чакаме да забележим по-голяма диференциация на наема/стойността на постройката според от това какъв брой зелена/енергийно ефикасна е тя. Това би трябвало да се отнася за всички браншове на недвижимите парцели, само че най-много за офисите и индустриалните площи.

Начинът на работа на хората към момента се трансформира

Компаниите ще запазят по-голямата част от офисните си площи, без значение от това какъв брой дни в седмицата чиновниците работят отдалечено. Това, което ще трансформират са офисните пространства, в устрема си да предизвикват творчеството и екипния дух. Дискусията за метода, по който чиновниците работят, ще бъде доста по-дълбока. Вече са налице първите образци в района, където някои компании (като Telekom Hungary) са въвели 4-дневна работна седмица. В Румъния е импортиран проектозакон, който разрешава четири 10-часови работни дни седмично.

Последици от инфлацията

Високата инфлация и внезапното нарастване на разноските за строителство, които наблюдавахме през последните няколко години, ще продължат да преследват пазарите на недвижими парцели в района на ЦИЕ. Индексирането на наемите по отношение на инфлацията ще значи внезапно нарастване на актуалните наеми (въпреки че доста наематели ще договарят с наемодателите и е допустимо да получат отстъпки). По-високите разноски за строителство ще значат, че ще има по-малко доставки от общоприетото. Това ще докара до продължаващо усилване на натиска върху наемите в средносрочен проект, при изискване че на пазарите на недвижими парцели продължи да се следи устойчиво търсене.
 istock istock
Възстановяване на търсенето на офиси

Според данните на Colliers търсенето на офиси за наем в района се е възстановило, само че към момента не е достигнало изцяло нивото отпреди пандемията. Въпреки това се вижда все по-голям дял на предоговарянията на наеми, само че не и на релокации. Наемателите на качествени офиси избират да удължат договорите си за наем, вместо да се реалокират, заради редица фактори - от възходящите разноски за обзавеждане до по-високите цени на наемите. Същевременно компании с офиси в по-стари здания избират релокация в по-ефективни здания без значение от разхода за това, защото на сметките им стартират да се натрупват други финансови тежести, свързани с по-ниското качество на средата. Тази бездна сред другите класове здания е тематика за всички страни в ЦИЕ-6 и се отнася и за другите сегменти на имотния пазар.

Скочиха наемите в София

Индустриалните парцели - към момента на високи обороти

Развитието на пазара на индустриални и логистичните площи не демонстрира признаци на значително закъснение и в избрани случаи ще остане на равнището си от предходните години, които бяха рекордни за някои страни. На база на глава от популацията, съществуването на модерни индустриални и логистични парцели в страните от ЦИЕ-6 остава много под равнищата на страните от Западна Европа, тъй че към момента има доста благоприятни условия за напредък в средносрочен проект.

Жилищният бранш ще претърпи промени

Независимо че сегмента на жилищните парцели във всяка от страните в ЦИЕ-6 се намира на друг стадий, моделите на ЕЦБ демонстрират, че цените са на допустими равнища в множеството страни като се изключи Чехия, където се следи нещо, което прилича балон. Това навежда на мисълта, че в случай че през идващите няколко години икономическите условия не се влошат значително, цените не би трябвало да спаднат прекалено много, даже когато по-високите лихвени проценти водят до спад в броя на евентуалните купувачи.
Физическите магазини и електронна търговия - от конкуренция към синергия
 istock istock
През 2022 година растежът на електронните продажби се забавя или напряко се понижава след доста години на устойчиво развиване. Въпреки това границата сред физическите и онлайн магазините се размива, защото от ден на ден търговци интегрират и двете в своите бизнес модели, като доста от тях се пробват да усъвършенстват потребителското преживяване посредством омниченъл метод.

Забавяне на вложенията

Стойността на недвижимите парцели ще понижава, следва да се види дали и до каква степен това може да бъде обезщетено от повишаването на приходите от наеми. Colliers чака доходността да продължи да се движи на север, най-малко малко в някои подпазари, защото главните централни банки към момента не са завършили със стягането на ограниченията. Вследствие на това през 2023 година евентуално ще станем очевидци на доста понижаване на оборотите на капиталовия пазар и на по-опортюнистичен метод при сключването на покупко-продажби.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР