Геополитическата роля и мястото на ЕС в света, докъде да

...
Геополитическата роля и мястото на ЕС в света, докъде да
Коментари Харесай

Илияна Йотова: България наложи Западните Балкани в политиката на ЕС

Геополитическата роля и мястото на Европейски Съюз в света, до каква степен да стигне разширението на съюза, действието му като съюз от равноправни страни, изключващ разделяне по оси – тези съществени въпроси сложи вицепрезидентът Илияна Йотова на конференцията „ Всички пътища водят към Европа? Перспектива за федерален съюз “, проведена в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

По думите на Илияна Йотова неналичието на съответна визия, на кураж да се вършат смели политики, отдръпването и затварянето в институциите са аргументи за мощните антиевропейски гласове. Рекордна липса на интерес записват препоръчаните от Европейската комисия разновидности за развиване на Европейски Съюз. „ Или европейската тематика е изгубена за нашите общества, или препоръчаните хрумвания не отразяват упованията. И двете хипотези са задоволително тревожни “, означи вицепрезидентът.

„ Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз върви по своя открит ред, по своята стратегия. Всичко това обаче би имало смисъл, в случай че имаме вероятност и визия къде желаеме да стигнем “, акцентира Илияна Йотова. Тя дефинира като доста смела стъпка посочването като главен приоритет европейската интеграция на Западните Балкани.

„ На срещата на върха на 17 май България би трябвало да разпише пътна карта за действително участие на Македония, Албания, Сърбия и да получи поддръжката от европейските сътрудници “, означи вицепрезидентът. Илияна Йотова уточни, че по време на председателството, напълно скоро, българският министър-председател ще семейства един от най-сложните и деликатни диалози сред европейските водачи и турския президент.

Във връзка с политиката на сигурност Илияна Йотова уточни като заплаха желанията за основаване на отбранително ядро от страни, което ще докара до нови разграничителни линии и нов Шенген, този път в региона на защитата.

Вицепрезидентът не е оптимист, че политиката за убежища, даже и призната до края на този мандат на Европейската комисия, ще бъде работеща. Илияна Йотова е на мнение, че Европа би трябвало да има твърда политика във връзка с сигурността на своите жители, като по едно и също време с това не се трансформира в затворена цитадела. „ Мощта на Европа е в лидерските позиции в международните спорове, в икономическите планове с африканските страни, с цел да се преодолее бедността и мизерията там “, означи вицепрезидентът.

Илияна Йотова е безапелационна, че политиката на доближаване би трябвало да продължи. „ Използването на европейските средства би трябвало да излезе от графата „ асимилиране “ и да бъде инструмент за развиване и обязаност в общия стопански модел за Европа – по този начин, както го разбираше Делор “, уточни вицепрезидентът.

Закъсняват полемиките за новия бюджет на Общността и по този начин ускоряват чувството за неустановеност след Брекзит, означи Илияна Йотова. „ Именно целите за идващия финансов интервал ще очертаят бъдещето на Европейски Съюз, а не толкоз теоретичните сюжети “, акцентира вицепрезидентът.

Сред главните проблеми пред европейския жител през днешния ден вицепрезидентът уточни неналичието на обществена сигурност, която води след себе си обществено изключване, маргинализация, липса на обучение – предпоставки за радикализиране на младите.

Илияна Йотова е на мнение, че е нужна промяна във действието на европейските институции. „ Бюрокрацията измести концепциите и визионерството в Европа. Назначените станаха по-силни от определените “, означи вицепрезидентът. „ Общите политики, които трябваше да бъдат основани, останаха повече политики на институциите, а в Съвета, поради търсенето на консенсус, с цел да се обезпечи болшинство, се изродиха в неработещи решения “, съобщи Илияна Йотова.

Като изрично удостоверение, че е нужна смяна, вицепрезидентът уточни неприемането на България и Румъния в Шенген. „ Не може да се желае страни членки да мислят и работят наднационално, когато се позволяват двойни стандарти и решенията се слагат под въпрос от политическата обстановка в дадена страна “, съобщи Илияна Йотова.

По думите на вицепрезидента една от най-трудните борби пред Европа е тази с ксенофобията, отричането и популизма. „ Време е да се обърнем към един от най-големите мъдреци на нашето съвремие Умберто Еко и да препрочетем за следващ път неговите 14 метода да познаем фашизма. Това е отговорността ни към тези, които родиха великата концепция за обединена Европа, и към тези, които идват след нас да я опазят и развиват “, акцентира Илияна Йотова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР