Геолози от Франция откриха възможна причина за загадъчните сеизмични вълни,

...
Геолози от Франция откриха възможна причина за загадъчните сеизмични вълни,
Коментари Харесай

Вулканична активност може да доведе до най-голямото подводно изригване в историята

Геолози от Франция откриха допустима причина за загадъчните сеизмични талази, които се появиха през ноември м.г. на остров Майот и се разпространиха в целия свят, заяви Сайънс алърт.

Майот е част от Коморските острови. Хипотезата на френските учени гласи, че подземните земетресения са свързани с вулканична интензивност на морското дъно, която може да докара до най-голямото подводно изригване в историята.

Били оценени сеизмографски данни, които са получени през 6-те месеца, предхождащи феномена. Учените стигтнали до извода, че на дълбочина 28 км под морското дъно са се преместили огромни размери (над 1 куб. км) магма. Съдържащи газ разтопени скали не достигнали до морското дъно, а вулканичният газ останал като заловен в капан в магмата. Това изяснява за какво на повърхността не бе следено нищо.

Ако се стигне до изригване, то ще е измежду най-големите в историята. Заключенията на учените подхождат на геоложките процеси, следени на Майот. Островът ежемесечно потъва с 9 милиметра и ежемесечно се реалокира на изток с 16 милиметра.

Някои свързани с подземните земетресения явления обаче към този момент не са получили пояснение. Става въпрос за появяването на високочестотни импулси, съпровождащи главната сеизмична интензивност, за появяването на мъртви риби. Не е ясно също за какво феноменът е регистриран в източната част на архипелага, а не в западната му част, която включва острови с вулканичен генезис. Освен това учените не са наясно какво е провокирало преместването на магма.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР