Гениалният математик Алън Тюринг, помогнал да бъде спечелена Втората световна

...
Гениалният математик Алън Тюринг, помогнал да бъде спечелена Втората световна
Коментари Харесай

Bank of England избра героят-гений Алън Тюринг за новата банкнота от 50 лири

Гениалният математик Алън Тюринг, оказал помощ да бъде извоювана Втората международна война като основава машина, с която разрушава непробиваемия дотогова код за шифрограми на немските нацисти е определен от  Банк ъв Ингланд (Bank of England) за лице на  идната банкнота от 50 английски лири. Това се показва в публично известие на самата банка, представено от интернационалните информационни организации.
Като татко на компютърната просвета и изкуствения разсъдък и воин от войната, приносът му е бил важен и реформаторски, сподели шефът на Банк ъв Ингланд Марк Карни. " Тюринг е колос, на чиито плещи се опират мнозина в наши дни ", добави той.
Електромеханичната машина на Тюринг, предходник на модерните компютри, разчете " непробиваемия " код " Енигма ", употребен от немски нацисти. Работата му през войната в центъра за разтрошаване на кодове в Блечли Парк има неоспорим принос за капитулацията на нацистка Германия и спасяването на хиляди човешки животи.
Впоследствие обаче Тюринг бива лишен от работата си и подложен на химическа кастрация с инжектиране на женски хормони, в резултат на присъда за полови връзки с мъж през 1952 година. Хомосексуалните връзки са били отвън закона във Англия до 1967 година. Отчаян и унизен от присъдата и наказването, Тюринг се самоубива с цианид през 1954 година на 41- годишна възраст. През 2013 година кралица Елизабет разгласи присъдата му за оскъдна.
Освен изображение на Тюринг, върху новата банкнота ще има таблица и математически формули от документ на Тюринг от 1936 година за изчислими цифри, изображение на пилотния компютър и механически чертежи за машините, които са употребявани, с цел да се разбие кода на немската машина " Енигма ", показва Българска телеграфна агенция.
На банкнотата ще има и откъс от Тюринг за повишената просветеност на машините, който е настоящ и през днешния ден: " Това е единствено предварителна визия за това, което ще настъпи и единствено сходство на това, което ще бъде ".
Тюринг бе окончателният избор на който се спря английската централна банка от къс лист с претенденти от региона на науката и математиката, измежду които бе и астрофизикът Стивън Хокинг.
На сегашните банкноти от 50 лири са изобразени инженер Джеймс Уат и бизнес колегата му Матю Болтън, които създадоха и пуснаха на пазара парната машина в края на 18-и век.
Банкнота от 50 лири е с най-висока стойност и рядко се употребява във всекидневни преводи. Очаква се новата банкнота да влезе в обращение в края на 2021 година, разгласи Банк ъв Ингланд
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР