Генерира, манипулира и открива определено състояние на светлинатаНов микрочип обединява

...
Генерира, манипулира и открива определено състояние на светлинатаНов микрочип обединява
Коментари Харесай

Оптичен чип ни доближава до квантовите изчисления

Генерира, манипулира и открива несъмнено положение на светлината

Нов микрочип сплотява в себе си съставни елементи, които взаимодействат със светлината по разнообразни способи (източник: CCO Public Domain)

Международен екип от откриватели направи огромна крачка, идващ а ни до основаването на оптичен квантов компютър, който има капацитета да създава нови медикаменти и да усъвършенства методите за икономисване на сила.

Изследователите са създали първия оптичен микрочип, който генерира, манипулира и открива несъмнено положение на светлината, наречено „ squeezed vacuum ” – нещо доста значително за квантовите калкулации. Подобен микрочип има множеството от главните функционалности, нужни за основаване на бъдещите квантови компютри.

Водещ в това изобретение е Университетът „ Грифит ” в Куинсланд, Австралия. Неговият екип работи в съдействие с Университета в Мюнстер (Германия), Австралийския народен университет (ANU) и Университета в Нов Южен Уелс в Канбера, с поддръжката на Центъра за върхови достижения в квантовата изчислителна и информационна техника ARC.

„ Това, което демонстрирахме с новото устройство, е значима софтуерна стъпка напред към основаване на оптичен квантов компютър, кадърен да взема решение задания доста по-бързо от днешните компютри ”, споделя ръководителят на плана проф. доктор Еланор Хънтингтън, декан на Kолежa по инженерство и компютърни науки в ANU и програмен управител на Центъра за върхови достижения за квантовата изчислителна и информационна технология.

Микрочипът – необятен 1,5 см, дълъг 5 см и с дебелина 0,5 см – има в себе си съставни елементи, които взаимодействат със светлината по разнообразни способи. Тези съставни елементи са свързани посредством дребни канали, наречени „ вълноводи ”. Те насочват светлината из микрочипа по този начин, както проводниците свързват разнообразни елементи на електрическа верига.

Мирко Лобино от Университета „ Грифит ” разяснява, че изследователският екип работи по основаване на идващото потомство оптични микрочипове, нужни за практични квантови компютри. „ Освен че могат да проектират нови медикаменти и материали и да подобрят методите за икономисване на сила, оптичните квантови калкулации ще разрешат ултрабързи търсения на база данни и ще оказват помощ за решение на сложни математически проблеми в доста разнообразни области ”, сподели той.
още по тематиката
Изследването е преодоляло едно от най-големите провокации при основаването на оптичен квантов компютър, разяснява доктор Франческо Лензини от Университета в Мюнстер, който е водещ създател на публикацията на екипа „ Науки за напредъка ”.

„ Този опит е първият, който интегрира три от главните стъпки, нужни за оптичния квантов компютър – генериране на квантови положения на светлината, тяхната операция по бърз и преконфигурируем метод и тяхното разкриване ”, добавя той.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР