Генералски пагони под премиерския костюм. Това е единственото общо нещо

...
Генералски пагони под премиерския костюм. Това е единственото общо нещо
Коментари Харесай

Кабинетът Радев: Ревизия, обрат и 2 реверанса

Генералски пагони под премиерския костюм. Това е единственото общо нещо сред служебния кабинет на Радев и дефинитивно отиващото си на следващия ден държавно управление № 3 на Бойко Борисов. Министър-председателят Стефан Янев е бригаден военачалник, само че за разлика от генерала Борисов е  един от най-тачените натовци у нас.

По едно и също време през днешния ден и ГЕРБ, и Радев насочиха послания към евроатлантическите сътрудници на страната ни. Но до момента в който Борисов просто постави ястреба Митов в управлението на партията, Радев сложи натовец отпред на страната. Геополитическият ни курсът в идващите два месеца не предстои на подозрение.

Пълна диаметралност. Това  е търсеният от Радев резултат със служебния кабинет. Докато силовият вицепремиер на Борисов Красимир Каракачанов гледаше към Съединени американски щати и модернизацията на армията ни, погледът на силовия вицепремиер на Радев – Бойко Рашков, е извърнат във вътрешността към бакиите в страната. Няма подозрение, че проверката „ Манолова ” ще продължи под негово управление.  

Самото влизане в кабинета и то на вицепремиерски пост на експерта по ръководство на обществени рецесии Гълъб Донев приказва, че обществената политика в помощ на потърпевшите от пандемията ще е приоритет на служебния кабинет. Още повече, че точно Донев бе индивидът, който вкара еднодневните трудови контракти.

Рамо за бизнеса и повече харчене в рецесията като избавление за всички е кредото на третия вицепремиер Атанас Пеканов, който ще ръководи европейските пари. С включването му в екипа Радев дава знак, че страната ни въпреки всичко ще желае от Брюксел промени в Плана за възобновяване и развиване. Това се удостоверява и от обстоятелството, че в служебното държавно управление влезе още един специалист, взел участие в създаването на различния План за възобновяване на Румен Радев. Асен Василев ще е министър на финансите. Триото Донев-Пеканов-Василев е доста висока поръчка за начало на осъществяване на политики за стопански напредък.

Към него се прибавят още две имена от икономическия екип на служебното държавно управление, за които приоритет са нововъведенията – основа на плановете, които ще се финансират по Плана. В превоза влиза Георги Тодоров, който пенсионира аналоговата телевизия и вкара цифровизацията. Икономиката е в ръцете на Кирил Петков от Харвард, който дефинира себе си като „ сериен бизнесмен ”.

Като цялостен контрапункт на Десислава Танева, в земеделието влиза потвърдения експерт проф. Христо Бозуков. Той бе индивидът, който скочи против бонусите и галактическите заплати в министерството и детронира шефа на Фонд „ Земеделие ” Румен Порожанов.

Цената на тока, газа и услугите в интерес на хората към този момент ще са приоритет. Защото в министерството на енергетиката стъпва Андрей Живков. Експертът по тока е работил в ЧЕЗ и отлично знае каква политика по цените да отстоява пред електоразпределителните сдружения.

На фона на комплицираните геополитически връзки, в които България е на кръстопът сред Съединени американски щати и Русия единствено умел посланик като Георги Панайотов е гаранция за отбрана на националните ни ползи. Още повече, че въпреки и ученик на МГИМО, Москва, той от години работи с НАТО и се употребява с голямо почитание от Алианса.

Другият основен пост за външната ни политика – посланик № 1, също е поверен на съветски ученик. Но с подчертана европейска ориентировка. Светлан Стоев ще дава отговор за комплицирания баланс ЕС-България-Русия. И на този декор – Турция. Стоев несъмнено има опит за това, защото още през 1992-93 година е бил референт за Турция.

Обрат в здравната политика вещае изборът на доктор Стойчо Кацаров. Той е една от огромните изненади в кабинета на Радев. До последно се смяташе, че в служебния екип влиза брат му – именитият хирург от ВМА проф. Крум Кацаров. Но включването на Стойчо Кацаров в тима е знак, че служебното държавно управление ще изиска нов модел на финансиране на опазването на здравето у нас. Д-р Кацаров е последовател на демонополизацията на здравната каса. Ревизия може да се чака и на санирането. Защото Радев назначи за длъжностен министър на районното развиване един от огромните критици на програмата – Виолета  Комитова. Тя бе зам.-регионален министър в екипа на проф. Огнян Герджиков и от този момент до през днешния ден е изказвала доста обструкции по метода на раздаването на пари за саниране.

Повторното включване на Николай Денков, който бе длъжностен министър за образованието и в първия екип, назначен от Румен Радев, значи, че акцент в целите на ведомството ще стане още веднъж висшето обучение и науката. Въпросът за финансирането на вузовете сигурно ще бъде подложен на масата, както и европейските пари за научните колективи и Българска академия на науките у нас.

Два политически реверанса направи Румен Радев със служебния кабинет. Първият е към Българска социалистическа партия с включването на специалиста по доктрина на правото Янаки Стоилов. Противно на упованията, той не е просто експерт, непосредствен до партията, а член на управлението й. За него Радев се съобрази с изискването на Българска социалистическа партия участниците в служебното държавно управление да са утвърдени от пленума, въпреки и на автограф.

Вторият поклон е към партиите на митинга и градската десница. Проф. Велислав Минеков влиза в културата. Знаковият съперник на Вежди Рашидов вещае коренна смяна в стила на ръководство на културата. С двойния си политически ход Радев занапред очерта доста необятно ветрило за президентските избори в края на годината.

Продължение на проверката на Мая Манолова се чака в екологията, където в министерския стол сяда специалистът по водите Асен Личев. Той сигурно ще прочете цялостната документи, събрана от комисията по проверката около чуването на министъра на районното развиване в оставка Петя Аврамова и шефа на ВиК холдинга Иван Иванов.

Тежката задача да върне съветските туристи в България се пада на доцент Стела Банкова. Тя има опит в министерството, браншът я харесва.А в спорта Андрей Кузманов, който е европейски медалист по съвременен петобой, се чака да заложи на олимпийската подготовка на спортистите ни. Със служебния кабинет Радев подвигна летвата. В екипа му още веднъж 1/3 са учени – професори и доценти. Основната им цел е да приготвят изборите. А политическата – да покажат другата власт. Имат два месеца за това.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР