Генералният щаб на турската армия минава на подчинение на министъра

...
Генералният щаб на турската армия минава на подчинение на министъра
Коментари Харесай

Турската армия ще бъде подчинена на политическото, а не на професионалното ръководство

Генералният щаб на турската войска минава на послушание на министъра на защитата. Това гласи осмият подред декрет на президента на страната Реджеп Ердоган, който беше оповестен в турския формален вестник. Министърът на защитата може да бъде освободен по решение на президента, който е и глава на изпълнителната власт. Така за пръв път в историята си втората най-голяма войска в НАТО ще бъде подчинена на цивилното управление, т.е. на политически фигури, а не на командирите си в униформа.

Със същия декрет се преструктурират и Висшият боен съвет, където се вземат решенията за кариерното развиване на военнослужещите, и Съветът за национална сигурност. Досега членове на Висшият боен съвет, който се управлява от президента, бяха началникът на Генерален щаб, командирите на родовете войски и 4 цивилни министри. Сега към тях се прибавят и вицепрезидентът на страната Фуад Октай, министърът на образованието Зия Селчук и министърът на финансите Берат Албайрак.

По-рано към президенството бяха трансферирани основни структури от сферата на сигурността, в това число Националната разследваща организация, Управлението по военна промишленост и други.

Също по този начин бяха назначени и 6 ректори на разнообразни университети на мястото на  по-рано отстранени от служба техни сътрудници. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР