Генералният щаб на арменската армия поиска оставката на премиера Никол

...
Генералният щаб на арменската армия поиска оставката на премиера Никол
Коментари Харесай

Ереван е блокиран, след като армията поиска оставката на премиера

Генералният щаб на арменската войска изиска оставката на премиера Никол Пашинян, по-късно улиците на столицата на Ереван бяха блокирани от протестиращи, които упорстват за същото, оповестява РИА Новости.

В момента ситуацията е напрегната, протестиращите блокират и входно-изходните пътища към града, а все повече хора се стичат към центъра. Същевременно на протест се събраха и последователи на Пашинян, който загуби известност, откакто подписа спокойно съглашение с Азербайджан за военния спор в Нагорни Карабах (тогава Армения трябваше да се откаже от Келбаджарския, Лачинския и Агдамовския региони, които минаха под контрола на Азербайджан. Още тогава в страната започнаха митинги против премиера).

Службата за национална сигурност на Армения предизвести митингуващите, че ще носят отговорност за дейности, застрашаващи националната сигурност: " Призоваваме жителите да не се поддават на провокации, да съблюдават реда и да са бдителни ", се споделя в известието.



Повод за днешните вълнения стана решението на Пашинян да уволни първия зам.-началник на Генералния щаб Тиран Хачатрян. Последният се изрече иронично по отношение на думите на премиера, че във военния спор с Азербайджан не е можело да се употребяват съветските ракетни комплекси " Искандер ", тъй като ракетите им  " не се взривяват " или " се взривяват на 10% ". 

След вестта за решението на премиера да уволни Хачатрян, Генералният щаб на армията излезе с изказване в отбрана на своя зам.-началник, като назова това деяние " противодържавно и безконтролно деяние ". 

" Въоръжените сили на Армения дълго време търпеливо понасяха нападките на управляващите против армията, само че всичко си има граници. Въоръжените сили на Армения извършиха с чест своя дълг, един до друг с народа се биха с враговете. Неефективното ръководство на управляващите и сериозните неточности във външната политика доведоха страната на границата на гибелта - се споделя в изказването на Генщаба. - Във връзка със стеклите се условия, въоръжените сили упорстват за оставката на премиера и на държавното управление, като в същото време предизвестяват да не се употребява мощ против народа, чийто синове починаха в отбрана на родината. Армията постоянно е била с народа, както и народът - с армията ".

На фона на хилядите протестиращи в Ереван, в държавното здание се събраха председателят на Народното събрание Арарат Мирзоян и заместникът му Ален Симонян, депутати и министри.

Самият Пашинян окачестви изказването на Генщаба с пост във " Facebook ", с който съобщи, че освобождава и началника на Генщаба Оник Гаспарян:

" Изявлението на генералния щаб охарактеризирам като опит за боен прелом. Намираме се в комплицирана обстановка и взех решение да освободя от служба и началника на генералния щаб. Каня всички наши последователи на Площада на републиката. Скоро ще се обърна към обществеността ".

Скоро към площада започнаха да се стичат последователите на премиера и обстановката стана още по-напрегната, тъй като се чакат конфликти сред групите. 

Малко по-късно Никол Пашинян излезе пред своите последователи и съобщи: " Въоръжените сили на Армения се подчиняват на народа и на премиера. Ситуацията в страната е напрегната, само че ние би трябвало да се разберем, с цел да няма стълкновения. Готов съм да обсъдим зародилите въпроси. В Армения ние нямаме врагове ".

Той добави, че военачалниците, които уволни от Генщаба, си остават негови " братя, бойци на Родината " и съобщи, че не има намерение да бяга със фамилията си от страната.

" Надявам се, че сте привикнали с осведомителния гнет. Разпространяват разнообразни клюки - че съм подготвил аероплан, че с сготвям да избягам. Ние сме  тук и при никакви условия няма да напуснем родината. Моето семейство е тук ", сподели Пашинян.

В Кремъл следят с изключителна паника обстановката в Армения , съобщи прессекретарят на съветския президент Владимир Путин.

" Считаме, че това е единствено вътрешна работа на Армения - нашия доста значим и непосредствен съдружник в Кавказ - добави Дмитрий Песков. - Призоваваме всички към успокоение. Ситуацията би трябвало да остане на конституционното поле ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР