Генералният щаб на арменската армия поиска оставката на премиера Никол

...
Генералният щаб на арменската армия поиска оставката на премиера Никол
Коментари Харесай

Армията поиска оставката на премиера на Армения, Ереван е блокиран

Генералният щаб на арменската войска изиска оставката на премиера Никол Пашинян, по-късно улиците на столицата на Ереван бяха блокирани от протестиращи, които упорстват за същото, оповестява РИА Новости.

В момента ситуацията е напрегната, протестиращите блокират и входно-изходните пътища към града, а все повече хора се стичат към центъра. Същевременно на протест се събраха и последователи на Пашинян, който загуби известност, откакто подписа спокойно съглашение с Азербайджан за военния спор в Нагорни Карабах (тогава Армения трябваше да се откаже от Келбаджарския, Лачинския и Агдамовския региони, които минаха под контрола на Азербайджан. Още тогава в страната започнаха митинги против премиера).

Повод за днешните вълнения стана решението на Пашинян да уволни първия зам.-началник на Генералния щаб Тиран Хачатрян. Последният се изрече иронично по отношение на думите на премиера, че във военния спор с Азербайджан не е можело да се употребяват съветските ракетни комплекси " Искандер ", тъй като ракетите им  " не се взривяват " или " се взривяват на 10% ". 

След вестта за решението на премиера да уволни Хачатрян, Генералният щаб на армията излезе с изказване в отбрана на своя зам.-началник, като назова това деяние " противодържавно и безконтролно деяние ". 

" Въоръжените сили на Армения дълго време търпеливо понасяха нападките на управляващите против армията, само че всичко си има граници. Въоръжените сили на Армения извършиха с чест своя дълг, един до друг с народа се биха с враговете. Неефективното ръководство на управляващите и сериозните неточности във външната политика доведоха страната на границата на гибелта - се споделя в изказването на Генщаба. - Във връзка със стеклите се условия, въоръжените сили упорстват за оставката на премиера и на държавното управление, като в същото време предизвестяват да не се употребява мощ против народа, чийто синове починаха в отбрана на родината. Армията постоянно е била с народа, както и народът - с армията ".

На фона на хилядите протестиращи в Ереван, в държавното здание се събраха председателят на Народното събрание Арарат Мирзоян и заместникът му Ален Симонян, депутати и министри.

Самият Пашинян окачестви изказването на Генщаба с пост във " Facebook ", с който съобщи, че освобождава и началника на Генщаба Оник Гаспарян:

" Изявлението на генералния щаб охарактеризирам като опит за боен прелом. Намираме се в комплицирана обстановка и взех решение да освободя от служба и началника на генералния щаб. Каня всички наши последователи на Площада на републиката. Скоро ще се обърна към обществеността ".

Скоро към площада започнаха да се стичат последователите на премиера и обстановката стана още по-напрегната, тъй като се чакат конфликти сред групите. 

Малко по-късно Никол Пашинян излезе пред своите последователи и съобщи: " Въоръжените сили на Армения се подчиняват на народа и на премиера. Ситуацията в страната е напрегната, само че ние би трябвало да се разберем, с цел да няма стълкновения. Готов съм да обсъдим зародилите въпроси. В Армения ние нямаме врагове ".

Той добави, че военачалниците, които уволни от Генщаба, си остават негови " братя, бойци на Родината " и съобщи, че не има намерение да бяга със фамилията си от страната.

" Надявам се, че сте привикнали с осведомителния гнет. Разпространяват разнообразни клюки - че съм подготвил аероплан, че с сготвям да избягам. Ние сме  тук и при никакви условия няма да напуснем родината. Моето семейство е тук ", сподели Пашинян.

В Кремъл следят с изключителна паника обстановката в Армения , съобщи прессекретарят на съветския президент Владимир Путин.

" Считаме, че това е единствено вътрешна работа на Армения - нашия доста значим и непосредствен съдружник в Кавказ - добави Дмитрий Песков. - Призоваваме всички към успокоение. Ситуацията би трябвало да остане на конституционното поле ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР