Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова светът да сключи

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова светът да сключи
Коментари Харесай

Гутериш: Пакт за отказ от полезни изкопаеми до 2040 или колективно самоубийство

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани светът да подписа пакт за отвод от потребни изкопаеми до 2040 година, а Съединени американски щати и Китай да обединят напъните си за тази цел. Това сподели той при започване на срещата на върха на Организация на обединените нации за климата КОП27 в Египет. По думите му страните се изправят пред тежък избор: да работят дружно, с цел да понижат излъчванията, или да осъдят бъдещите генерации на климатична злополука, съобщи Ройтерс.

" Парниковите излъчвания не престават да се усилват. Глобалните температури не престават да се покачват. Нашата планета бързо се доближава към сериозни точки, които ще създадат климатичния безпорядък необратим ", съобщи Гутериш. " Движим се по автомагистрала, която ни води към климатичен пъкъл, и сме настъпили педала на газта ", предизвести генералният секретар на Организация на обединените нации, оповестява Българска телеграфна агенция.

Речта му имаше за цел да изтъкне нуждата от незабавни дейности при започване на двуседмичните договаряния по въпроса по какъв начин да се предотвратят най-лошите въздействия на климатичните промени, даже и в сегашната обстановка, в която вниманието е ориентирано най-много към войната в Украйна, необузданата потребителска инфлация и дефицита на сила.

" Човечеството има избор: съдействие или крах ", сподели Гутериш пред делегатите в курорта Шарм ал Шейх, ситуиран на брега на Червено море. По-късно през днешния ден изявления ще създадат и водачите на редица страни, измежду които Англия и Саудитска Арабия.

Гутериш прикани за сключването на пакт сред най-богатите и най-бедните страни за ускорение на отхвърли от изкопаеми горива и за по-бързото даване на финансирането, от което страните с по-ниски приходи се нуждаят, с цел да могат да понижат излъчванията си и да се оправят с неизбежното въздействие на световното стопляне.

" Двете най-големи стопански системи Съединени американски щати и Китай имат особена отговорност да обединят напъните си, с цел да създадат този пакт действителност ", сподели той.

Гутериш изиска от страните да се съгласят до 2040 година последователно да се откажат потреблението на въглища, които са измежду горивата в максимален въглероден отпечатък. Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) упорства този развой да завърши до 2030 година.

Гутериш добави, че макар дългогодишните договаряния, до момента не е бил реализиран задоволителен прогрес за спасяването на планетата от световното стопляне, защото страните се бавят или не желаят да работят.

Страните, подписали Парижкото съглашение за климата от 2015 година, дадоха обещание да реализират дълготрайната цел за закъснение на увеличението на температурите с не повече от 1,5 градуса по отношение на равнищата от прединдустриалната ера.

Гутериш сподели, че с цел да се резервира вярата за реализира тази цел, до 2050 година световните чисти излъчвания би трябвало да възлизат на нула %.

" Възможен е единствено пакт за климатична взаимност или за групово самоубийство ", предизвести той.

През идващите няколко дни изявления ще създадат над 100 международни водачи, отбелязва Асошиейтед прес. Домакинът на тазгодишната конференция КОП27 - египетският президент Абдел Фатах ас Сиси, сподели пред събралите се водачи: " Климатичните промени в никакъв случай няма да спрат, в случай че не се намесим... Времето ни е лимитирано и би трябвало да използваме всяка секунда ".

Глобалните водачи имат проблем, обвързван с доверието, когато става дума за климатичните проблеми, сподели някогашният американски вицепрезидент Ал Гор по време на срещата и разкритикува устрема на богатите страни, ориентиран към газовите запаси в Африка, отбелязва Ройтерс.

" Всички ние имаме проблем, обвързван с доверието: приказваме и подхващаме дейности, само че не вършим задоволително ", съобщи Гор в речта си по време на откриването на срещата.

" Трябва да си дадем сметка какво тъкмо съставлява тази така наречен " тресчица за газ ": трескаво препускане по мост, който не води на никое място. Тя изправя страните по света пред климатичен безпорядък и води до обезценяването на активи за милиарди, изключително тук в Африка ", сподели още някогашният американски вицепрезидент и прикани за " прекосяване оттатък ерата на колониализма на изкопаемите горива ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР