Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази безпокойство по повод

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази безпокойство по повод
Коментари Харесай

Генералният секретар на ООН обезпокоен от решението на Косово за собствена армия

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш изрази безпокойствие във връзка решението на Косово да сътвори своя войска, съобщи Франс прес. То е несъвместимо с резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, защото лимитира отговорността на задачата на НАТО КейФОР, означи Гутериш.
 
Според въпросната резолюция КейФОР са единствените въоръжени сили в Косово. Генералният секретар на Организация на обединените нации прикани " всички наранени страни към въздържаност ". Сръбският президент Александър Вучич осъди строго решението на Косово, което има поддръжката на Съединените щати, и прикани за изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

 
Представители на 15-те страни членки организираха неофициални диалози при закрити врата. Русия, покровител на Сърбия, е поискала обществено съвещание на Съвета за сигурност при започване на другата седмица, споделиха дипломати. Според един от тях сръбският президент може да участва на възможното съвещание, само че европейски страни са хладни към концепцията за такава среща.
 
Съединените щати поддържат основаването на косовска войска, като през октомври желаеха от Гутериш да приготви тактика за преустановяване на задачата на НАТО в Косово.-->
 
По самодейност на съветника на президента Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън Съединени американски щати, които имат най-голямата вноска в бюджета на Организация на обединените нации, приканват все по-открито за слагане на завършек на мироопазващите интервенции, които съгласно тях са безсмислени - да вземем за пример Косово, Кипър и Западна Сахара, отбелязва Франс прес.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР