Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че всяко решение

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че всяко решение
Коментари Харесай

Гутериш: Всяко решение на Русия за анексиране на украински територии, ще е незаконно

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш съобщи, че всяко решение на Руската федерация за анексиране на окупирани украински територии ще бъде нелегално. Това излиза наяве от на уеб страницата на международната организация.

Гутериш показва, че сходни дейности съставляват  нарушение на интернационалното право и би трябвало да бъдат наказани.

 „ В този рисков миг би трябвало да подчертая задължението си като общоприет секретар да съблюдавам Хартата на Организация на обединените нации “, съобщи Гутериш пред публицисти в Ню Йорк.

„ Хартата е ясна. Всяко анексиране на територия на страна от друга страна, което е вследствие на опасност или потребление на мощ е нарушаване на правилата на Хартата на Организация на обединените нации и на интернационалното право “, акцентира той.

По думите му, с решението за анексиране на четири украински области Русия още повече ще подкопае опцията за реализиране на мир.  

Той е безапелационен, че така наречен „ референдуми " в окупираните територии, където не престават бойните дейности и са отвън конституционния надзор на Украйна, не показват достоверната воля на популацията.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР