Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди във вторник, че

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди във вторник, че
Коментари Харесай

ООН настоя за глобален план за ваксинация


Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш предизвести във вторник, че единствено " световен проект за имунизация " може да постави завършек на пандемията COVID-19 и назова " аморално " неравномерното систематизиране и използдване на ваксини по света, оповестява БГНЕС.

Докато страховете от новия вариант на вируса Омикрон разтърсваха международните пазари, Гутериш повтори отдавнашните си апели за съгласуван отговор на пандемията по време на виртуална среща на външните министри от обединението на Групата на 77-те разрастващи се страни и Китай.

" Единственият излаз от световната пандемия - и от тази несправедлива и неморална обстановка - е посредством световен проект за имунизация ", сподели той.

" Въпреки създаването на ефикасни ваксини в рекордно къси периоди, през 2021 година са умряли повече хора, в сравнение с през 2020 година ", добави той и съобщи, че заболяването " продължава да сее безпорядък както в развитите, по този начин и в разрастващите се страни ".

" Всеки, на всички места би трябвало да има достъп до ваксини, проби и лекуване на COVID-19 ", сподели той.

Гутериш съобщи, че " цялата система на Организация на обединените нации " поддържа тактиката, изложена от Световната здравна организация, за имунизиране на " 40 % от хората във всички страни до края на тази година и 70 % доникъде на 2022 година "

Според данни на Организация на обединените нации единствено 12 страни със междинни приходи, 27 страни с по-високи приходи и 71 страни с доста високи приходи са достигнали тази граница от 40 % измежду популацията си.

Нито една страна, класифицирана като страна с ниски приходи, не е достигнала същото равнище. Към 25 ноември 4,15 милиарда души са получили най-малко една доза ваксина против ковид, като 3,2 милиарда от тях са изцяло имунизирани.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР