Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че приветства усилията

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че приветства усилията
Коментари Харесай

Акцентите след срещата на премиера Борисов с генералния секретар на НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че приветства напъните на България да доближи 2% от Брутният вътрешен продукт разноски за защита, каквито са условията на Пакта. Столтенберг съобщи, че би трябвало да се подготвим за един все по-несигурен свят с излизането на Русия от Договора за ракетите със междинен обхват. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че със Столтенберг не са обсъждали енергийни планове, визитата не съответствува с идното посещаване на съветския министър председател Медведев у нас и, че България не е Троянският кон на Русия в НАТО.

Вижте повече детайлности от директното включване на репортера Александър Марков.

Йенс Столтенберг съобщи, че НАТО прави оценка лоялността и уговорките на България като съдружник на НАТО и благодари на страната ни, че е сложила началото на процеса на присъединението на Република Северна Македония към Алианса. Той добави още, че светът е подложен в нова световна фаза на неустановеност след новите генерации ракети на Русия, които могат да бъдат прихванати доста мъчно.
Йенс Столтенберг, ген. секретар на НАТО: В един все по- непредвидим свят е значимо за нашите другари и съдружници да бъдем по-ефективни в битката с другите провокации пред сигурността. Това включва нарушаването от Русия на контракта за прекъсване на потреблението на ракети със междинен и малъг обхват. Този контракт съществува от десетилетие, ние не желаеме да има нова Студена война, по тази причина призоваваме Русия да съблюдава този контракт. В същото време, би трябвало да сме готови за един свят без този контракт. Бойко Борисов, министър-председател на България: По енергийни планове не сме разговаряли, не са поставяни такива, с цел да приказваме за НАТО и енергийни планове. Нещо повече, вие чухте, желаеме и търсим разговор с Русия, и в това време би трябвало да сме оптимално мощни, с цел да може да сме равностойни и с превес в диалога. Трето - приближаването на НАТО на акваторията на Черно море, постоянно съм бил срещу отвън военните учения, които се водят там и те би трябвало да се водят, все по-често, все по-мащабно, с цел да покажем, че можем да охраняваме Черно море и надеждно, само че България е от страните, които имат развъртян туризъм. Затова ние с генералния секретар се обединихме върху концепцията оптимално да използваме силата, дипломацията, взаимните си връзки и благоприятни условия, да не влезем в нова конкуренция във въоръжението и тези чудовищни ракети, които години наред ще трябват, с цел да се намерят съответните противопоставяния на ракетните ни войски на НАТО. Не единствено, че България, не е Троянският кон на Русия в НАТО, тъкмо противоположното - България е от най-дисциплинираните, лоялни членове на НАТО.
След срещата с премиера Бойко Борисов, генералният секретар на НАТО дойде в президентството за среща с президента Румен Радев. В началото на срещата президентът уточни, че България придвижва напред трите плана за реализация на българската войска.
Румен Радев - президент на Република България: Осъзнаваме, че реализацията на тези три плана не взема решение въпроса с модернизацията на армията ни. Това е комплициран развой. Надяваме се да продължим да работим по въвеждането на политическите цели на НАТО 2019-та по допустимо най-хубавия метод.
Това е второ посещаване на Йенс Столтенберг в България, откакто пое поста общоприет секретар на НАТО през 2014 година
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР