Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че остро осъжда

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че остро осъжда
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО ще изпрати допълнителни 500 войници в Косово

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че остро осъжда неотдавнашните набези против бойците от КейФОР в северната част на Косово, при които бяха ранени съвсем 40 миротворци, и добави, че Прищина и Белград би трябвало да подхващат съответни стъпки за деескалация на обстановката, заяви белградската организация Бета. " Такива офанзиви са неприемливи и би трябвало да бъдат спрени ", сподели Столтенберг. 

" Изпращаме още към 500 бойци в Косово от оперативния запас за Западните Балкани и поставихме спомагателен авариен батальон в нараснала бойна подготвеност, тъй че и те да могат да бъдат ситуирани при нужда. Това са рационални стъпки, с цел да се подсигурява, че КейФОР има силата и качествата, от които се нуждае, с цел да извърши своя мандат “, сподели той.

" Нашата задача КейФОР ще предприеме всички нужни дейности за поддържане на безвредна и сигурна среда и независимост на придвижване за всички хора в Косово и ние ще продължим да действаме независимо, в сходство с нашия мандат от Организация на обединените нации, въз основа на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 1999 година ", сподели генералният секретар на НАТО.

Както добави той, насилието връща Косово, както и целия район, и слага под въпрос евроатлантическите желания. „ И Прищина, и Белград би трябвало да подхващат съответни стъпки за деескалация на обстановката, да се въздържат от по-нататъшно безконтролно държание и да стартират разговор с поддръжката на Европейски Съюз, което е единственият път към дълготраен мир “, сподели той.

НАТО ще продължи да играе ролята си в поддръжка на непрекъснатата сигурност в Косово и стабилността в Западните Балкани,  съобщи Столтенберг в изявление за черногорския вестник " Победа ". Той сподели, че през последните няколко години са видяни съветски опити за интервенция във вътрешната политика и демократичните процеси в няколко страни от НАТО, което е неприемливо. Столтенберг добави, че Русия е виновна и за злонамерени действия в киберпространството и за поощряване на дезинформация и агитация против НАТО и неговите съдружници, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР