Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг смята, че Крим нямаше

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг смята, че Крим нямаше
Коментари Харесай

Крим нямало да бъде окупиран от Русия, ако Украйна беше в НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг счита, че Крим нямаше да бъде окупиран от Русия, в случай че Украйна беше член на алианса през 2014 година Това съобщи той пред Колежа на Европа в Брюж.

" Моят къс отговор е, че това (окупацията на Крим от Русия) не би се случило, тъй като задачата на съществуването на НАТО е да пази всеки съдружник. Ако един съдружник бъде нападнат, тогава важи правилото: един за всички и всички за един ", отговори той на въпрос на студенти за това дали окупацията на Крим щеше да се случи, в случай че Украйна беше член на НАТО през 2014 година

Столтенберг повтори, че задачата на НАТО е да предотвратява спорове и да резервира мира.

Говорейки за вероятното участие на Украйна и Грузия в НАТО, генералният секретар означи, че вратите на алианса остават отворени.

" Украйна и Грузия би трябвало да изпълнят стандартите на НАТО за това. Основното ми обръщение е, че те би трябвало да се съсредоточат върху промените за модернизиране на институциите, битка с корупцията. И ние им оказваме помощ да организират промени ", добави той.

През март 2014 година, след държавен прелом в Украйна, Върховният съвет на Крим и Общинският съвет на Севастопол одобриха декларация за самостоятелност на републиката. На 16 март се организира референдум в Крим и Севастопол, вследствие на който 96,77% от гласоподавателите в републиката и 95,6% от гласоподавателите в Севастопол гласоподаваха за обединяване с Русия. На 18 март съветският президент Владимир Путин подписа съглашения за приемането на Република Крим и Севастопол в Русия, които по-късно бяха утвърдени от Държавната дума и Съвета на федерацията. Украйна отхвърли да признае резултатите от изразяването на волята на кримчаните.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР