Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да прекрати

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да прекрати
Коментари Харесай

Украинският външен министър: Не планираме никакво нападение или ескалация!

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани Русия да приключи " неоправданото ", по думите му, скупчване на войски до границата с Украйна. Москва отвърна, че ускорява военното наличие поради " заканите " от Алианса.

Задочния вербален конфликт идва на фона на дипломатически совалки - украинският външен министър Дмитро Кулеба организира диалози със Столтенберг и с американския държавен секретар Антъни Блинкън в Брюксел.

Утре Столтенберг ще ръководи две видеоконференции - на министрите на защитата и на външните работи на страните от Алианса, оповестиха дипломатически източници. Те са свикани изключително поради напрегнатата обстановка към Украйна.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън и секретарят по защитата Лойд Остин, които през днешния ден би трябвало да дойдат в Брюксел, ще осведомят министрите за обстановката в Украйна, прецизират източниците.

На взаимен брифинг с украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба генералният секретар на Алианса Столтенберг съобщи, че Русия струпва хиляди бойци на границата - най-вече след анексията на Крим през 2014 година:

„ Значителното скупчване на войски от страна на Русия е безпричинно, необяснимо и надълбоко тревожно. Русия би трябвало да спре това военно разполагане в и към Украйна, своите провокации и неотложно да понижи напрежението “, сподели Столтенберг.

" Опитваме се да избегнем грешката от 2014 година, когато Русия съумя да работи бързо и да реализира задачите си в Крим и Донбас, до момента в който западните ни сътрудници обмисляха реакцията си ", сподели външният министър на Украйна Дмитро Кулеба:

„ Украйна и нашите другари оставаме бдителни. Ние не губим и няма да губим време.

Ако Москва предприеме безразсъдни дейности и стартира да употребява спиралата на насилието, това ще е на висока цена във всеки смисъл на думата. Бих желал да ви уверя, че Украйна не желае война.

Ние не планираме никакво нахлуване или ескалация. Украйна е за решение на спора с дипломатически и политически средства “

" Освен че натрупа войски по границата по три посоки - Североизточна Украйна, Донбас и Крим, Кремъл ускорява пропагандата си, с която изкарва украинците чудовища ", добави Кулеба.

Очевидно в послание към страните, които се двоумят да наложат спомагателни наказания на Русия, той акцентира, че цената на предварителната защита ще бъде по-ниска от тази на допускането на война.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР